Index Vakbarát Hírportál

Alekszandar Vucsics szerint drónok kémkedtek Szerbia után a koszovói határnál

2022. november 3., csütörtök 19:08

A NATO pilóta nélküli légi járművei (UAV) továbbra is gátolják és ellenőrzik Szerbia tevékenységét – közölte csütörtökön Alekszandar Vucsics szerb elnök, aki hozzátette: nem most észleltek először drónokat a szerb hadsereg kaszárnyái felett.

A szerb kormányfő arról is beszélt, hogy a NATO minden szükséges eljárást betart. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata értelmében ráadásul nem lehet lelőni a drónokat. Alekszandar Vucsics hozzátette: a hét elején lezuhant ellenséges drón arra figyelmeztetett, hogy az ország soha nem fog belenyugodni abba, hogy kémkedjenek utána – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„Azt akarják, hogy a hadsereg hagyja, hogy valaki kémkedjen a laktanyájukban? Hogy valaki bemenjen a hangárokba, és megszámolja, hány golyó, bomba, akna és gránát van Közép-Szerbiában?” – kérdezte Alekszandar Vucsics.

Szabad Magyar Szó cikkében emlékeztet, hogy a szerb elnök szerdán arra utasította a balkáni ország fegyveres erőit, hogy minden ellenséges pilóta nélküli repülőgépet semmisítsenek meg Szerbia középső légterében.

Az államfő szerint azért döntöttek a kereskedelmi drónok használata mellett, mert azt gondolják, így nem lehet a nyomukra bukkanni a tulajdonosoknak.

A szerb hadsereget november 1-jén helyezték készültségbe, miután komoly feszültséget okozott a rendszámtábla-rendelet Koszovóban. A koszovói Szerb Lista azt írta: a rendszámtáblák miatti első büntetések „heves választ és ellenállást” fognak kiváltani.

Rovatok