Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kijevi hatóságok azt tervezik, hogy a teljes lakosságot evakuálják, ha végleg megszűnik az áramszolgáltatás a városban – írja a The New York Times. Ha az orosz támadások továbbra is a város elektromos hálózatát célozzák, akkor Kijev teljesen áram nélkül fog maradni, emiatt pedig víz- és csatornarendszer nélkül is – idézte a lap a város biztonsági osztályának vezetőjét, Roman Tkacsukot.

    A város tisztségviselői szerint ők legalább 12 órával az előtt értesülnek a bajról, hogy végleg meghibásodik a hálózat. Ha elérkezik ez a pillanat, „tájékoztatni fogjuk a lakosságot, és felszólítjuk őket a távozásra” – mondta Tkacsuk.

    A helyzet egyelőre nem tűnik válságosnak, a civil lakosság nem menekül Kijevből. Ez azonban gyorsan megváltozna, ha megszűnnének az energetikai rendszerre támaszkodó szolgáltatások.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők nagyszámú harckocsit és páncélozott járművet telepítenek Herszon irányába – közölte vasárnap Kirill Sztremouszov, a Herszoni terület oroszok által kijelölt kormányzóhelyettese.

    Jelentős ukrán erő tömörül a Herszon régió peremén. Nagyon nagy mennyiségű felszerelést halmoznak fel, egyre több páncélozott járművet, tankot szállítanak oda

    – mondta a Telegram-csatornáján közzétett videóban. Sztremouszov emlékeztetett arra is, hogy Herszonban folytatódik a lakosok evakuálása a bal partra és Oroszország más régióiba.

    A város lakói továbbra is akadálytalanul elhagyhatják a Herszon régió jobb parti részét

    – tette hozzá.

    Október 18-án Volodimir Szaldo, a Herszon régió oroszok által megbízott kormányzója bejelentette, hogy a régió jobb parti részén élő civileket a Dnyeper bal partjára költöztetik, mivel árvízveszély fenyegeti a lakosságot, ha az ukrán hadsereg csapást mér a kahovszki vízerőműre – írta a TASZSZ

  • A hírek szerint az orosz hadsereg egy újabb magas rangú katonai parancsnokát bocsátották el – közölte a brit védelmi minisztérium. A legújabb hírszerzési jelentés szerint Alekszandr Lapin ezredest váltják, a helyére Alekszandr Linkov vezérőrnagy lép. 

    Alekszandr Lapint a harctéren nyújtott gyenge teljesítménye miatt a csecsen vezető, Ramzan Kadirov és a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin is többször kritizálta már 

    – áll a védelmi minisztérium közleményében. 

  • Meghalt egy ausztrál mesterlövész az ukrajnai háborúban, akit Ninja becenéven ismertek. A 40 éves brisbane-i Trevor Kjeldala még év elején érkezett az országba, most pedig Donbászban vesztette életét.

    Médiainformációk szerint a mesterlövész júliusban olyan súlyosan megsebesült, hogy csak szeptemberben tért vissza a frontra. Kjeldala akkor azt mondta, nem tervezi, hogy visszatér Ausztráliába, Ukrajnában akar maradni, amíg a konfliktus véget nem ér.

    A mesterlövész halálát megerősítette az ausztrál külügyminisztérium. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szombaton részvétét fejezte ki Kjeldala családjának és barátainak.

  • Megemlítette legutóbbi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök. Belarusz vezetőjének elmondása szerint saját gyermekeként kezelte Ukrajna elnökét.

    Annyi mindent megtettem, és elsőként Kijev, Volodimir Zelenszkij vezetett be ellenünk szankciókat, akit saját gyermekemként kezeltem

    – mondta a belorusz vezető. Ugyanakkor kihangsúlyozta azt is, hogy Belarusz nem szándékozik megtámadni Ukrajnát.

  • Olaszok tízezrei vonultak fel Rómában, hogy békét követeljenek Ukrajnában, és sürgetik Olaszországot, hogy ne küldjön több fegyvert az orosz invázió elleni harcra.

    Az egyik transzparensen, amelyet a tüntetők szombaton vittek, az állt: „Nemet mondunk a háborúra, és a fegyverek küldésére”, miközben a hatalmas tömeg „adjatok esélyt a békének” kiáltásokban tört ki.

    Olaszország, a NATO egyik alapító tagja, a háború kezdete óta támogatja Ukrajnát, többek között fegyverekkel is ellátta. Az új szélsőjobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni azt mondta, hogy ez nem fog változni, és a kormány közölte, hogy hamarosan további fegyvereket küld. A Hetek csoportjának külügyminiszterei, köztük Olaszország, pénteken megfogadták, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni harcban.

    Néhányan azonban, köztük Giuseppe Conte volt miniszterelnök, azt mondták, hogy Olaszországnak inkább a tárgyalásokat kellene felgyorsítania.

    A béketüntetésen mintegy 30 ezer ember vett részt – közölte a római rendőrség az olasz médiával. A tüntetők szerint a fegyvereket azzal az indokkal küldték el, hogy ezzel megakadályozzák az eszkalációt, viszont kilenc hónappal később úgy tűnik, hogy eszkaláció történt. „A fegyverek küldése nem segít megállítani a háborút, mert a fegyverek segítik a háborút” – idézi a Guardian a tüntetőt.

  • A német Wintershall Dea nevű cég gázkondenzátumot szállíthat a Gazpromnak, amelyből aztán repülőgép üzemanyagot csinálnak, hogy felhasználják az ukrán városok bombázásához – írja a Der Spiegel

    A Kreml irányítása alatt álló Gazprom Oroszország legnagyobb üzemanyag-gyártója, valamint a Wintershall Dea német olaj- és gázipari vállalat partnere – közölte a ZDF tévécsatorna. A Wintershall Dea és a Gazprom közösen üzemeltet gázmezőket Nyugat-Szibériában. 

  • Az ukrán külügyminisztérium cáfolta a német Szociáldemokrata Párt Bundestag-frakcióvezetőjének, Rolf Mutzenichnek az állítását, miszerint az ukrán hatóságok felvették a terrorizmussal gyanúsított személyek listájára.

    Az ukrán kormány nem vezet terroristalistát. Amennyire tudom, Ukrajnában nincs eljárás Rolf Mutzenich ellen. A német politikus összes állítása az ukrán hatóságok általi állítólagos üldöztetésről nem felel meg a valóságnak

    – írta Facebook-posztjában Oleg Nikolenko, külügyminisztériumi szóvivő. A politikus szerint az ukrán hatóságok azért vádolták meg terrorizmussal, mert támogatta az Oroszországgal szembeni diplomáciai erőfeszítéseket.

  • A Joe Biden vezette kormány személyesen arra biztatja Ukrajna vezetőit, hogy jelezzék nyitottságukat az oroszokkal való tárgyalásokkal kapcsolatban, és fejezzék be a béketárgyalások nyilvános megtagadását, hacsak nem sikerül Vlagyimir Putyint eltávolítaniuk a hatalomból – írja a The Washington Post.

    Az amerikai tisztségviselők szerint ennek nem a célja, hogy a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék Ukrajnát, sokkal inkább az, hogy ne veszítsék el azon országok támogatását sem, akik nem támogatják a háborús konfliktus eszkalálását.

    Az amerikai tisztviselők egyetértenek ukrán kollegáikkal azzal kapcsolatban, hogy az orosz elnök nem gondolja komolyan a béketárgyalásokat, azonban hozzáteszik, hogy a tárgyalások elutasítása aggodalmat kelthet Európa, Afrika és Latin-Amerika lakosságának körében, akik keservesen megszenvedik a háború következményeit.

  • Orbán Viktor a Twitteren közzétett posztjában emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről, a posztban azonban nem említette, hogy pontosan ki volt az, aki leverte a forradalmat. 

    A miniszterelnök a „they”, vagyis „ők” szót használta helyette, a mondat tehát úgy hangzik, hogy „ők leverték a forradalmunkat 1956-ban”. A poszt hamar elég népszerűvé vált, mert Nyugaton egyébként is Vlagyimir Putyin szövetségesének tekintik Orbán Viktort, Ukrajnában pedig épp az orosz csapatok ellen küzdenek, hasonlóan ahhoz, mint 1956-ban Budapesten.

    Orbán Viktor posztja után beindult a mémgyártás, az Ukrainian Memes Forces nevű, háborús mémeket gyűjtő oldal hamar ki is tett egy posztot az esetről.

  • Egy besorozott katonákból álló ezred parancsnoka arról beszélt egy orosz lapnak, hogy az ukrán tüzérségi csapások az egész alakulatot megsemmisítették.

    Az illető, Alekszej Agafonov a Verstka orosz ellenzéki hírportálnak számolt be arról, hogy a Voronyezsi területről származó, a frontvonalra vezényelt ezredüket Luhanszkban teljesen megsemmisítették az ukrán csapások. Elmondása szerint

    AZ ALAKULAT TÖBB MINT 500 KATONÁJA MEGHALT.

    Az ezred parancsnoka szerint eredetileg azt ígérték neki, hogy a fronttól 15 kilométerre fognak területvédelmi feladatokat ellátni. Ehhez képest november 1-jén éjjel a frontvonalra, Makijivka települést térségébe szállították őket és megparancsolták nekik, hogy ássák be magukat, tartsák a vonalat. 

     „Odaküldtek minket, és azt mondták, ássuk be magunkat. Az egész ezrednek három ásója volt összesen, és ellátmányunk se volt. Reggelre beástuk magunkat, amennyire csak tudtuk, és elkezdődött az ágyúzás - tüzérséggel, mozsarakkal, helikopterekkel, mindennel lőttek ránk. A tisztek azonnal elszaladtak, a csapások közt próbáltuk beásni magunkat, de a helikopterektől azonnal kiszúrtak és állandóan lőttek minket”.

    Az alakulat 570 emberéből 29-en maradtak sértetlenül, 12 embert sérültként ápolnak, a többiek mind elmentek

     – mondta az alakulat parancsnoka, Az egyik áldozat felesége szintén nyilatkozott, és ő számokat ugyan nem mondott, de azt is elismerte, hogy az alakulat katonáinak több mint a fele meghalt.

    A parancsnok azt is hozzátette, hogy az orosz kormányzat hazudik a mozgósítottakról, mert nem területvédelmi célokra vetik be őket hanem azonnal a frontra viszik őket és valójában a hivatásos, tapasztalt katonák azok, akik a frontvonal mögött látnak el szolgálatot. Elmondása szerint a frontvonalon szétvert, mozgósított katonákból álló ezredek túlélői szétszórva, 2–5 fős csoportokban térnek vissza a frontvonal mögé. 

    A visszavonulás alatt láttuk, hogy csak és kizárólag hivatásos, önkéntes katonák tartották az állásokat a harmadik védelmi vonalban

     – mondta erről. 

  • Magyarország területére november 5-én az ukrán–magyar határszakaszon 6215 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5940 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség vasárnap. 

    Kiemelték: a rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • „Ifjúsági hadsereget” hoznának létre az ukrajnai Melitopolban az orosz megszállók, ezért az iskolásokat megtanítják bánni a fegyverekkel – mondta Ivan Fedorov, a város polgármesetere.

    Hozzátette, hogy a középiskolákban és egyetemeken a megszállók már most elkezdték létrehozni a „Ifjúsági” harccsoportokat.

    Nagyon vicces, ahogy a videóikon mutatják, hogyan teszik le a fiatal harcosok esküjét. Egyetlen arcot sem mutatnak

    – jegyezte meg Melitopol polgármestere.

  • Az ukrajnai háború elől november 5-én 194 ember, köztük 65 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a rendőrség honlapján. 

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • A The Wall Street Journal szerint Charles Richard admirális arra figyelmeztette az embereket egy konferencián, hogy az ukrajnai háború még csak a kezdet.

    Ez az ukrajnai krízis, amelyben most benne vagyunk, még csak a bemelegítés. A nagy háború még csak utána jön. És nem sok idő kell hozzá, hogy olyan kihívásokkal szembesüljünk, amelyekre eddig nem volt példa

     mondta a magas rangú tiszt egy, a héten megrendezett konferencián.

    The Wall Street Journal közlése szerint Charles Richard arról beszélt, hogy az amerikai haderő elrettentő ereje kevésnek bizonyult arra, hogy megfékezze Oroszországot,

    és ha ez így van, akkor Kínát sem fogják tudni kordába tartani.

     Ez egy lassan süllyedő hajó, de határozottan süllyed, mivel ők jóval gyorsabban növelik a harctéri kapacitásukat, mint mi”  ezt mondta az admirális arról, hogy mennyiben tudja az Egyesült Államok kordában tartani az ázsiai nagyhatalmat. Hozzátette azt is, hogy szerinte ez már a közeljövőben is súlyos problémákhoz vezethet, és hogy az Egyesült Államok lassan már csak a tengeralattjáró-hadviselésben tud erőfölényt kialakítani Kínával szemben. 

  • A megszállók megpróbálják tartani az ideiglenesen megszállt területeket, arra összpontosítanak, hogy bizonyos területeken visszatartsák az ukrán védelmi erők tevékenységét – olvasható az ukrán fegyveres erők vezérkarának jelentésében.

    Bahmut, Avdijivka és Novopavlivka irányában az oroszok támadó akciókat hajtanak végre.

    Az elmúlt nap folyamán az ukránok visszaverték az ellenség támadásait a Harkivi területen lévő Zebene, a Luhanszki területen lévő Bilohorivka, a Donyecki területen lévő Andrijivka, Bakhmutszke, Beresztove, Majorszk, Makijivka, Marjinka, Ozarjanyivka, Opetne, Pavlivka, Jakovlivka és Jampolivka, valamint a Zaporizzsjai területen lévő Scserbakiban.

    Az ukrán jelentések szerint az elmúlt nap folyamán az orosz megszállók 4 rakéta- és 19 légicsapást hajtottak végre, és több mint 75 támadást indítottak rakétavetőről.

    Az orosz megszálló csapatok – a jelentés szerint – folytatják a lakosság erőszakos kitelepítését a Herszon régió ideiglenesen megszállt területeiről. Így a Dnyeper folyó jobb partjának lakossága, valamint a bal part 15 kilométeres zónája teljes „evakuálás” alá esik. A rendelkezésre álló információk szerint Zavogyivka helyi lakosait a Krími Autonóm Köztársaság ideiglenesen megszállt területére viszik, majd az Orosz Föderáció területére telepítik őket – jelentette az ukrán vezérkar.

    Az evakuálás egy lehetséges előjele lehet annak, hogy újabb nagy támadási kísérletre készülnek az orosz fegyveres erők.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi hírösszefoglalója az orosz−ukrán háborúról. Szombati percről percre frissülő összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok