Index Vakbarát Hírportál

Égő fáklya lett Liz Truss képmása

2022. november 6., vasárnap 12:51

Negyedszer váltott telefonszámot Liz Truss, miután feltörték a mobliját. A volt brit miniszterelnök képmását nemrég elégették a bonfire night ünnepén.

Liz Truss volt brit miniszterelnök július óta már négyszer cserélt telefonszámot, miután állítólag Oroszországnak dolgozó ügynökök feltörték a mobilját – írja a Daily Mail.

A hackelés pánikot keltett Liz Truss csapatában, mivel kiszivároghattak titkos információk a kampányidőszakban. Állítólag Vlagyimir Putyinnak dolgozó ügynökök hozzáfértek a legfontosabb nemzetközi szövetségesekkel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteihez, és Liz Truss magánéletébe is bepillanthattak az üzenetein keresztül. A Kreml tagadja, hogy köze lett volna Liz Truss mobiljának feltöréséhez.

Elégették

Nemrég egyébként több ezren gyűltek össze Edenbridge-ben, hogy elégessék Liz Truss képmását a bonfire night ünnepén, hogy megemlékezzenek a brit parlament felrobbantására irányuló sikertelen tervről. A britek fáklyákkal vonultak az esőben a kelet-sussexi Lewesban, hogy végignézzék a népszerű eseményt, amelyen ezúttal a volt tory vezető képmása borult lángba – írja az Independent.

November 5-én tartják a Guy Fawkes-napot vagy a bonfire éjszakáját, amikor tűzijátékokkal és hatalmas máglyákkal emlékeznek meg az 1605-ös eseményekről, amikor ezen a napon Londonban leleplezték az I. Jakab angol király elleni lőporos összeesküvést, melynek egyik résztvevője volt Guy Fawkes.

Ezen a napon ismert politikusok képmásával felállított bábukat szoktak felgyújtani, és ezúttal Liz Truss 11 méter magas, kartonpapírból készült bábuja is így végezte, amely egy kilépőkártyát és a Guinness-rekordok Könyvének egy példányát tartalmazta, utalva arra, hogy ő volt a legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnök.

(Borítókép: Glyn Kirk / AFP) 

Rovatok