Index Vakbarát Hírportál

Az Országgyűlés Külügyi bizottsága reagált a Turul-botrányra

2022. november 7., hétfő 18:09

Az Országgyűlés Külügyi bizottsága állásfoglalásban ítélte el hétfőn a munkácsi Turul-szobor eltávolítását, és arra kérte az ukrán kormányt, hogy határolódjon el az akciótól.

A testület állásfoglalásában azt írta: megütközéssel értesült a munkácsi Turul-szobor „botrányos körülmények között történt eltávolításáról”.

A bizottság határozottan elítéli ezt a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére, az egyetemes kulturális örökség rombolására és a magyar-ukrán kapcsolatok megmérgezésére irányuló értelmetlen és barbár akciót

– áll a dokumentumban, amelyben arra hívták fel az ukrán kormányt, hogy egyes helyi hivatalos tényezőkhöz hasonlóan határolódjon el ettől az akciótól.

A testület szerint Ukrajna öt éve, az oktatási törvény 2017. őszi elfogadása óta „folyamatosan és tervszerűen építi le” a kárpátaljai magyarság kulturális, oktatási és anyanyelvhasználati jogait, semmibe véve a nemzeti kisebbségek etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásának védelmére vonatkozóan Ukrajna által önként vállalt, nemzetközi egyezményekben és kétoldalú megállapodásokban rögzített kötelezettségeket.

Az állásfoglalásban ezért a testület ismételt aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyar közösség törvényes szervezeteinek rendszeres zaklatása és a demokratikusan megválasztott vezetőik megfélemlítésére irányuló hatósági eljárások miatt.

Az állásfoglalás hangsúlyozza: a külügyi bizottság elkötelezett a Magyarország és Ukrajna közötti együttműködés, párbeszéd és a kölcsönös bizalom erősítése mellett, amelyben a kárpátaljai magyar közösségnek kiemelten fontos szerepe van – számolt be az MTI.

A háború nem szolgálhat ürügyül a kárpátaljai magyarok jogainak csorbítására

A bizottság ismételten kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épségének sérthetetlensége mellett, átérzi az Oroszország által indított katonai agresszió okozta szenvedés fájdalmát, de hangsúlyozza, hogy a háború nem szolgálhat ürügyül a kárpátaljai magyarok jogainak csorbítására.

A lépés nem fér össze az EU-tagjelölt oroszágokkal szemben támasztott jogállamisági és demokratikus követelményekkel, melyek tiszteletben tartására Ukrajna a csatlakozási folyamat megkezdésekor is kötelezettséget vállalt – olvasható az állásfoglalásban.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, októberben a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szerelje le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cserélje le az ukrán állami címerre, az úgynevezett trizubre. Végül megtörtént az eltávolítás, és úgy tudni, a szobor eközben súlyosan megsérültAz cserét illetően megoszlottak a vélemények, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Rovatok