Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormánypárt vezetője szerint a fiatal nők tehetnek az alacsony születésszámról

2022. november 8., kedd 12:14

Lengyelországban hétfőn felháborodás tört ki, miután Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt vezetője azt állította, hogy a fiatal nők túlzott alkoholfogyasztása tehet az ország alacsony születésszámáról.

Ellenzéki politikusok, női hírességek és más lengyel közszereplők elítélték a 73 éves politikust, kijelentéseit ostobaságnak minősítették, mert „elmaradott és patriarchális” a gondolkodása.

A lengyel parlament tagja, Jaroslaw Kaczynski azt mondta a lengyel demográfiai adatokról, hogy „ha folytatódik az a helyzet, hogy 25 éves korukig a fiatal nők ugyanannyit isznak, mint a velük egykorú férfiak, akkor nem lesznek gyerekek”.

Egy férfinak átlagosan húsz éven keresztül kell mértéktelenül innia ahhoz, hogy alkoholistává váljon, míg a nőknek ehhez elég két év

– közölte a kormánypárt vezetője a The Guardian szerint.

25 éves kor után viszont az alkoholfogyasztók menthetetlenek

A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, akinek nincsenek gyermekei, azt mondta, hogy információi egy orvostól származnak, aki „férfi alkoholista pácienseinek egyharmadát meg tudta gyógyítani, de a nőket nem”.

Jaroskaw Kaczynski hozzátette, nem támogatja, hogy a nők fiatalon vállaljanak gyermeket, mert „egy nőnek anyává kell érnie”.

De ha 25 éves koráig az üveg aljára néz, akkor az nem sok jót ígér a születésszámra nézve

– vélekedett a politikus.

„Ostoba, patriarchális vénember”

Joanna Scheuring-Wielgus baloldali politikus ostobaságnak minősítette a megjegyzéseket, és Kaczynskit „patriarchális vénembernek” nevezte.

Katarzyna Lubnauer, a liberális Polgári Koalíció (KO) törvényhozója Kaczynskit érzéketlennek nevezte, mert szerinte kijelentései „a nőket sértő képtelenségek”.

Robert Lewandowski lengyel futballsztár felesége, Anna szintén az Instagramon szólalt fel:

Elég! Dühít, amikor azt látom, hogy a politikusok tisztességtelenül vádolják a nőket, ahelyett, hogy felismernék a valódi problémát.

A kritikusok azzal érveltek, hogy a lengyel nők anyagi okokból, valamint a PiS által bevezetett abortuszkorlátozások miatti félelem miatt vonakodnak a gyermekvállalástól.

A hivatalos statisztikák szerint jelenleg egy nőre vetítve 1,3 gyermek születik az országban, ami az uniós átlag alatt van.

Rovatok