Index Vakbarát Hírportál

A leggazdagabbakat is spórolásra készteti a megélhetési válság

2022. november 9., szerda 14:41

Egy keddi genfi árverésen 28,4 millió svájci frankért (11,5 milliárd forint) kelt el a legnagyobb, körte alakú rózsaszín gyémánt, amelyet valaha árverésre bocsátottak.

A Christie’s aukciósház előzetesen akár 35 millió dollárt is elérő leütési árral számolt, de végül 28,8 millió dollárért kelt el a drágakő. A ragyogó rózsaszín gyémántot egy gyűrűbe foglalták bele, két oldalán egy-egy fehér gyémánttal díszítve.

A Fortune Pink nevű, 18,18 karátos drágakövet egy meg nem nevezett ázsiai magánszemély vásárolta meg. A leütési ár annak ellenére sem kúszott magasabbra, hogy a drágakő súlyát jelző szám a „biztos prosperitást” jelenti az ázsiai szimbolikában.

Az aukciósház ékszerszakértője, Max Fawcett szerint a gyémánt, amelyet 15 éve találtak egy brazíliai bányában, „valóságos természeti csoda”.

Már a gazdagokat is elérte a válság szele

A valaha feljegyzett első rózsaszín gyémántokat a XVI. században találták az indiai Golconda bányákban, az azóta eltelt évszázadokban előfordultak Afrikában, Ausztráliában, Brazíliában és Oroszországban is. A rózsaszín gyémántok nagyon ritkák, és kevesebb mint tíz százalékuk nehezebb a karát egyötödénél.

Egy online gyémántkereskedés igazgatója, Tobias Kormind kiábrándítónak nevezte a genfi aukción elért árat, amelynek magyarázata lehet szerinte a legtehetősebb rétegeket is óvatosságra késztető „világgazdasági bizonytalanság”.

A karátonkénti legmagasabb árat – 5,2 millió dollárt – a Williamson Pink Star nevű 11,15 karátos rózsaszín gyémántért fizették, amely október 7-én 57,7 millió dollárért kelt el egy hongkongi aukción. Ez volt a második legdrágább ékkő, amely árverésen kelt el.

Az abszolút rekordot a CTF Pink Star nevű, 59,60 karátos rózsaszín gyémánt tartja, amely egy 2017-es hongkongi árverésen 71,2 millió dollárért talált vevőre.

Mint arról beszámoltunk, az ukrajnai háború és az infláció kihatott a globális részvénypiacokra is, így az első félévben sokat buktak a világ leggazdagabb emberei.

Rovatok