Index Vakbarát Hírportál

Nyoma veszett a kémkedés miatt elítélt Kovács Bélának

2022. november 10., csütörtök 06:53

Nem tudni, hogy hol van most Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő, akit néhány hete ítéltek el jogerősen kémkedésért.

Az ismerősei által is „KGBélaként” emlegetett volt politikust szeptember végén ítélték öt év börtönbüntetésre. Az ítélet után azonban felmerült: lehet, hogy Kovács Bélának sikerül egérutat nyernie.

Most a Magyar Nemzet – amelynek Kovács Béla egyszer már nyilatkozott – számolt be arról, hogy a volt politikusnak nyoma veszett az ítélet óta. 

Megkeresésükre nem válaszolt, és még az ügyvédjei sem tudják, hogy hol tartózkodik.

Még a börtönbehívóját sem tudták neki átadni az ítélet óta. A behívót Kovács pilisszentkereszti, százmilliós villájába küldték ki (a politikus egyébként már régóta Oroszországban tartózkodik, és legutóbb 2020 szeptemberében járhatott Magyarországon), de nem tudták elérni. 

A lap szerint Kovács Béla augusztusban még válaszolt nekik, de azóta semmilyen megkeresésükre nem reagál. Ha továbbra sem jelentkezik a magyar büntetés-végrehajtásnál, akkor Kovács Béla hamarosan szökevénynek fog minősülni,

és akkor kiadják ellene a először a magyar, majd a nemzetközi elfogatóparancsot is.

Kérdéses azonban, hogy ennek lesz-e eredménye, ugyanis – mint korábban megírtuk –  jó esély van rá, hogy az oroszok nem fogják kiadni őt. A Magyar Nemzet most azt írja, hogy tudtuk szerint Kovács Bélának van orosz állampolgársága is, és ha ez igaz, akkor borítékolható, hogy nem kell tartania a kiadatástól.

(Borítókép: A kémkedéssel, valamint költségvetési csalással összefüggésbe hozott Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő nyilatkozik újságíróknak, mielőtt kihallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen 2017. július 19-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok