Index Vakbarát Hírportál

Rengeteget költöttek külföldi kormányok elnöksége alatt Trump szállodájában

2022. november 15., kedd 14:33

Hat ország, köztük Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek kormánya több mint hétszázezer dollárt (263 millió forintot) költött Donald Trump akkori elnök washingtoni szállodájában elnöksége első két évében − derül ki a most nyilvánosságra hozott számviteli dokumentumokból.

Az új dokumentumok konkrét bizonyítékot szolgáltatnak arra a gyakorlatra, amikor a külföldi kormányok közvetlenül egy hivatalban lévő elnök tulajdonában lévő vállalkozásában költenek pénzt, ami a képviselőház felügyeleti bizottságának demokrata tagjai szerint új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Trumpot esetleg megpróbálták befolyásolni a vállalatain keresztül, amíg a Fehér Házban ült − írja a CNN.

A szállodai könyvelési feljegyzéseit a képviselőház felügyeleti bizottsága a Mazarson, Trump korábbi könyvelőcégén keresztül szerezte meg, és bocsátotta a CNN rendelkezésére. A bizottság, amely Trump vállalkozásait vizsgálta, egy többéves bírósági csatározást követően kapta meg a feljegyzéseket.

Bár eddig is ismert volt, hogy Trump hivatali ideje alatt külföldi delegációk szálltak meg a szállodában, a dokumentumok − amelyek Kína, Szaúd-Arábia, Katar, Törökország, Malajzia és az Egyesült Arab Emírségek költéseit tartalmazzák − először tartalmaznak részletes számviteli feljegyzéseket ezekről.

Trump 2016-ban megnyitott szállodája mágnesként vonzotta híveit, akik azt remélték, hogy bejuthatnak a Trump-kormányzat tisztviselőihez. A szállodával kapcsolatos ügyek régóta bírálatok forrásai voltak a demokraták részéről, akik azzal vádolták Trumpot, hogy megsértette az alkotmány haszonlesési záradékát, amely megtiltja, hogy egy elnök anyagi hasznot kapjon „királytól, hercegtől vagy külföldi államtól”, hacsak a kongresszus nem járul hozzá.

Folyik a vizsgálat

A feljegyzésekben szereplő kiadások között szerepel, hogy Malajzia több mint 250 ezer dollárt, Katar több mint 280 ezer dollárt, a szaúdiak több mint 90 ezer dollárt, az Egyesült Arab Emírségek pedig több mint 74 ezer dollárt költött. Emellett lobbisták és más, külföldi kormányokkal kapcsolatban álló vállalkozások további tízezreket költöttek Trump washingtoni ingatlanjában.

Nincs bizonyíték arra, hogy a külföldi államok által elköltött pénz közvetlenül befolyásolta volna az amerikai politikát. A szállodai tartózkodás azonban sok esetben egybeesett jelentős külpolitikai eseményekkel, köztük Trump és más külföldi vezetők közötti találkozókkal, valamint a Katar 2017-es közel-keleti blokádjának feloldására irányuló amerikai erőfeszítésekkel.

A bizottság hétfőn levelet küldött a Nemzeti Levéltárnak, amelyben részletesen ismerteti a részben szerkesztett könyvelési feljegyzésekben foglaltakat, és további, Trump szállodájával és a külföldi kormányokkal kapcsolatos elnöki feljegyzéseket kér

annak megállapítása érdekében, hogy Trump volt elnök saját pénzügyi érdekei érdekében torzította-e az amerikai külpolitikát.

(Borítókép: MANDEL NGAN / AFP)

Rovatok