Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott polgármester-választást kell tartani Koszovóban

2022. november 15., kedd 15:32

Előrehozott választást írt ki a koszovói elnök azokban az észak-koszovói önkormányzatokban, amelyek vezetői a Szerbia és Koszovó közötti rendszámtáblavita hevében mondtak le tíz napja – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap kedden.

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni.

Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. A halasztás hírére később eltávolították őket, de a helyzet továbbra is feszült maradt.

Csaknem hatszázszerb lépett ki a koszovói rendőrség kötelékéből, miután a pristinai belügyminiszter felfüggesztette az egyik helyi szerb rendőrségi vezetőt parancsmegtagadás miatt. 

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője közölte: a Kosovska Mitrovica-i rendőrfőnök helyesen járt el, amikor azt mondta, koszovói szerbként nem vesz részt a szerb nép ellehetetlenítésében és elűzésében.

Ugyanis bejelentette, hogy a karhatalom szerb tagjai nem hajtják végre az utasítást, amely szerint előbb figyelmeztetniük, majd büntetniük is kell az autósokat, akik nem cserélik le gépkocsijuk rendszámtábláját. A szerb nemzetiségű rendőrök mellett bírák, ügyészek és hivatalnokok is felfüggesztették a munkát.

A szerbek bejelentették, hogy mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, illetve amíg nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Erre viszont Pristina azért nem hajlandó, mert ezzel nagyobb autonómiát biztosítana az egyébként is csak a belgrádi kormányt elismerő szerbeknek.

A pristinai vezetés viszont úgy döntött: nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek, az előrehozott polgármester-választás kiírása mellett az üresen maradt rendőri, bírói, ügyészi és hivatalnoki helyeket is albánokkal fogják feltölteni – közölte Albin Kurti miniszterelnök.

Nem engedhetjük meg, hogy vákuum keletkezzen a munkavégzésben

– hangsúlyozta. A kormányfő arról is beszélt, hogy a parlamentben a Belgrád által támogatott Szerb Lista tíz képviselője is lemondott , és amennyiben nem lép senki a helyükre, úgy más partnereket kell találnia a kormánykoalíciónak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Alekszandar Vucsics szerb elnök néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy november 21-től az eddiginél is feszültebb helyzet alakulhat ki, akkor ugyanis már nemcsak figyelmeztetik az autósokat, hanem komoly pénzbüntetésre is számíthatnak.

Jövő év április 21-től pedig a gépjárművet is elkobozhatják, amennyiben a tulajdonos nem hajlandó lecserélni a szerb rendszámtáblát koszovóira. Pristina elvárása szerint körülbelül tízezer jármű rendszámtábláját kell lecserélni, mert azokat még akkor adták ki, amikor Koszovó Szerbiához tartozott – írja az MTI.

Rovatok