Index Vakbarát Hírportál

A brit miniszterelnök semmilyen uniós szabályozásnak nem enged

2022. november 22., kedd 06:08

London semmiféle olyan kereskedelmi megállapodásra nem törekszik az Európai Unióval, amelynek fejében uniós szabályozásokat kellene érvényesítenie – mondta hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Rishi Sunak a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az ő vezetése alatt Nagy-Britannia egyetlen területen sem létesít az EU-val olyan kapcsolatot, amelynek ára az, hogy a brit kormánynak uniós előírásokhoz kellene tartania magát.

Ezzel teljesen eloszlatta a kételyeket, miszerint újraegyesülhet az Egyesült Királyság az európai országokkal. A nyilatkozat előzményeként a hétvégi brit sajtó olyan értesüléseket közölt kormányforrásokat idézve, hogy London svájci típusú kapcsolatrendszert alakítana ki az Európai Unióval a kétoldalú kereskedelmet terhelő akadályok lebontása végett.

Ezen beszámolókat nagy felzúdulás követte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának brexittáborában, mivel Svájcnak kétoldalú szerződése révén hozzáférése van az Európai Unió egységes belső piacához, ennek fejében viszont engedélyezi az emberek szabad mozgását és hozzájárul az unió költségvetéséhez.

Az unión kívül jobban uralják határaikat

Rishi Sunak megismételte elkötelezettségét a brexit mellett, miközben vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány olyan, hosszú távú terveken dolgozik, amelyek alapján Nagy-Britannia a svájci típusúhoz hasonló kapcsolatrendszert alakítana ki az Európai Unióval. 

A brexit mellett szavaztam, hiszek a brexitben, és tudom, hogy a brexit eredményes lehet, és már most is hatalmas előnyökkel és lehetőségekkel jár az ország számára

– közölte a brit miniszterelnök a Sky News szerint.

Rámutatott arra, hogy a migrációval kapcsolatban határaik megfelelő ellenőrzése az egyik érv a brexit mellett. Hozzátette, „az Európai Unión belül erre nem voltunk képesek, most legalább mi irányítjuk”.

(Borítókép: Rishi Sunak 2022. november 19-én. Fotó: Ukrainian Presidency via Getty Images)

Rovatok