Index Vakbarát Hírportál

Felszámolták az iráni erkölcsrendészetet, miután a tagjai agyonvertek egy nőt

2022. december 7., szerda 05:56

Személyesen az iráni főügyész jelentette be, hogy felszámolták az erkölcsrendészetet. A testület tagjai „átnevelés” közben agyonvertek egy nőt, mert nem viselt hidzsábot. Az erkölcsrendészetért felelős iráni belügyminisztérium egyelőre hallgat.

Az ország öltözködési szabályait felügyelő erkölcsrendészetet „bezárták” – idézte a főügyészt az iráni hírügynökség.

„Ugyanaz a hatóság, amely létrehozta ezt a rendvédelmi egységet, bezáratta azt” – mondta Dzsafar Montazeri, aki hozzátette, hogy az erkölcsrendészet nem gyakorolhat igazságszolgáltatást, amely „továbbra is közösségi szinten ellenőrzi a magatartási cselekményeket.”

A kétes hírnévre szert tevő erkölcsrendészetet az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta Mahsza Amini halála után – emlékeztetett a Sky News.

A 22 éves kurd nő az erkölcsrendészet őrizeteseként halt meg szeptemberben, miután kegyetlenül bántalmazták. Azért tartóztatták le, mert haját nem fedte el megfelelően az iráni nők számára kötelező fejkendővel, a hidzsábbal.

Amini halála tüntetések lavináját váltotta ki Iránban. A tudósítókat halálbüntetéssel fenyegették meg. Egy meg nem nevezett személyt állítólagos gyújtogatásért végeztek ki a Mahsza Amini halála miatt kirobbant zavargások leverése közben.

Az erkölcsrendészetet azért is bírálták, mert könyörtelenül lépett fel az Amini halálát követő országos tüntetéseken.

December elejéig 470 tüntetőt öltek meg, köztük 64 kiskorút – jelentette a független HRANA hírügynökség, amely azt is közölte, hogy több mint tizennyolcezer tüntetőt tartóztattak le. A rendvédelem 61 tagjával végeztek.

Iráni színésznők, aktivisták és tüntetők a kormányellenes tüntetésekkel való szolidaritásuk jeléül hidzsáb nélkül posztoltak képeket.

Vasárnap a tüntetők háromnapos sztrájkra szólították fel a lakosságot, hogy fenntartsák a hatóságokra gyakorolt nyomást Amini halála miatt.

A tüntetések csúcspontját szerdára tervezik, amikor Ebrahim Raiszi elnök a teheráni egyetemen tart beszédet a diákok előtt.

Felülvizsgálják a kötelező „fejkendőtörvényt”

Irán felülvizsgálja azt a törvényt, amely a nők számára elrendeli fejük eltakarását – jelentette be az egész országra kiterjedő zavargások után a főügyész.

Gyorsan dolgozunk a hidzsáb kérdésén. Mindent megteszünk, hogy bölcs megoldással kezeljük ezt a mindenki szívét bántó kérdést

– idézte Montazerit az ISNA hírügynökség.

Azt is elmondta, hogy már megbeszélést tartottak a parlament kulturális bizottságával. Az eredmények „a következő egy-két héten belül” várhatók.

Korábban magas rangú iráni tisztviselők többször is megerősítették, hogy Teherán nem változtat az iszlám köztársaság hidzsábpolitikáján, amely a nők számára a szerény öltözködést és a fejkendő viselését teszi kötelezővé.

Lerombolták a hidzsáb nélkül versenyző falmászónő házát

A napokban keringett egy videó, amelyen egy ház romjai láthatóak, a földön sportérmekkel. A felvételen Elnaz Rekabi zokogó fivére, Davúd is látszik. Hogy mikor készült, nem világos.

Családi házukat lerombolták vagy lebontották – ez nem derül ki egyértelműen a BBC tudósításából sem.

Elnaz Rekabi falmászóként Irán színeiben versenyzett Szöulban – hidzsáb nélkül.

Hazatérése után hatalmas tömeg fogadta a teheráni repülőtéren. Sokan hősnek tartják, amiért fedetlen hajjal rajtolt.

A 33 éves Rekabi ezzel megszegte az iráni kötelező öltözködési szabályokat a dél-koreai versenyen. Ő azzal védekezett, hogy a fejkendője „véletlenül” csúszott le.

A félhivatalos Tasnim hírügynökség megerősítette, hogy a Rekabi család házát lebontották, de állítólag azért, mert engedély nélkül épült.

Kormányellenes aktivisták a Rekabi elleni bosszúhadjáratként ítélték el a történteket.

Az élsportoló egyébként fejkendő nélkül érkezett haza Dél-Koreából. Haját fekete baseballsapkával és kapucnis pulóverrel takarta el.

Family home of Iranian climber who competed without a headscarf demolished https://t.co/mtqyTUBUbR

— BBC News (World) (@BBCWorld) December 3, 2022

Másnap ugyanebben a ruhában találkozott az iráni sportminiszterrel, ami felvetette a gyanút, hogy ezalatt az idő alatt nem járt otthon.

Rekabit a feltételezések szerint az Iráni Nemzeti Olimpiai Bizottság épületének egyik szobájában tartották fogva civil ruhás ügynökök jelenlétében, amíg nem találkozott a miniszterrel. A hatóságok állítólag megfenyegették, hogy elkobozzák családja vagyonát, ha nem kér bocsánatot.

A kétes erkölcsrendészet

Az iráni gast-e-ersád szó szerinti fordításban „eligazító járőröket” jelent, széles körben azonban erkölcsrendészetként híresült el. Az iráni rendőrség egységét a korábbi keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád elnök idején hozták létre – idézte fel a Deutsche Welle.

A hidzsáb viselése 1983 óta kötelező Iránban. Az erkölcsrendészet csak 2006-ban kezdett járőrözni az utcákon, azzal a feladattal, hogy a nyilvánosság előtt érvényt szerezzen az iszlám öltözködési szabályokra vonatkozó törvényeknek.

A helyi előírások szerint minden pubertáskorú nőnek fejfedőt és bő ruházatot kell viselnie nyilvános helyen, bár a pontos életkor nincs egyértelműen meghatározva.

Az iskolában a lányoknak jellemzően hétéves kortól kell viselniük a hidzsábot, de ez nem jelenti azt, hogy más nyilvános helyeken is feltétlenül viselniük kell.

Nem egyértelműen szabályozott, hogy milyen ruhadarabok minősülnek helytelennek, ami tág teret enged a törvény értelmezésének.

A múltban az erkölcsrendészet zöld egyenruhát viselő férfiakból és fekete csadorban, azaz a fejet és a felsőtestet eltakaró ruházatot viselő nőkből állt.

Az általuk őrizetbe vetteket úgynevezett tanácsadó központba vagy egy rendőrőrsre kísérték, ahol kötelező előadást kell hallgatniuk a hidzsábról és az iszlám értékekről. Ezek után felhívhattak valakit: hozzon „megfelelő ruhát” ahhoz, hogy szabadon távozhassanak.

Sok iráni nő megtalálja a módját, hogy szembeszálljon az ultrakonzervatív öltözködési szabályokkal: feszes ruhadarabok viselésével és a fejkendő színes kiegészítőként való használatával feszegetik a határokat, hajukat azonban elfedik.

Az iráni nők 60-70 százaléka nem követi szigorúan az „iszlám öltözködési szabályokat” a nyilvánosság előtt – állt az iráni parlament 2018-as felmérésében.

(Borítókép: Yann Tessier / Reuters)

Rovatok