Index Vakbarát Hírportál

Harminc évig ártatlanul ült börtönben, többen beismerték a gyilkosságot

2022. december 12., hétfő 14:11

Hétfőn veszi kezdetét annak a missouri férfinak a tárgyalása, aki csaknem harminc évet ült börtönben egy olyan gyilkosságért, amelynek elkövetését azóta már két másik bűnöző beismerte.

Amellett hogy Lamar Johnson régóta ártatlannak vallja magát, Kim Gardner körzeti ügyész is támogatja rehabilitálására irányuló kérelmét. A missouri ügyészség azonban fenntartja, hogy Johnsont jogszerűen ítélték el a 25 éves Marcus Boyd 1994-es meggyilkolásáért.

A meghallgatás a St. Louis-i körzeti bíróságon várhatóan öt napig tart majd.

Johnsont még 1995-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért egy negyvendolláros kábítószer-tartozás miatt agyonlőtt egy 25 éves férfit. Bűntársa, Phil Campbellt enyhébb váddal illették, cserébe bűnösnek vallotta magát, és hét év börtönt kapott.

Johnson állítása szerint amikor megölték Boydot, ő a barátnőjével mérföldekre tartózkodott a gyilkosság helyszínétől. Évekkel később a vád egyik tanúja visszavonta vallomását, miszerint Johnson és Campbell ölte meg Marcus Boydot. Két másik férfi azóta beismerő vallomást tett, akik szerint Johnson nem vett részt a gyilkosságban.

Fény derült az ügyészi hivatal visszaéléseire

Gardner a Midwest Innocence Project ügyvédeivel együttműködve vizsgálatot indított az ügyben, amelyben fényt derítettek az ügyészi hivatal visszaéléseire, ezenkívül a tanúnak történt titkos kifizetéseket, hamisított rendőrségi jelentéseket és hamis tanúvallomásokat is találtak. A volt ügyész és az ügyet vizsgáló nyomozó is elutasította Gardner vádjait.

Múlt héten Eric Schmitt missouri ügyész Gardner szankcionálását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy a kerületi ügyész információkat hallgat el. Schmitt szerint Gardner irodája Johnson letartóztatása után elmulasztotta tájékoztatni a főügyészi hivatalt a férfi autójának csomagtartójában fellelt kabáton talált lőpormaradványok vizsgálatáról. Gardner az NBC szerint elmondta, hogy a kabátról szóló laborjelentés átadásának elmulasztása egy elfelejtett e-mail miatt történt. Azt is irrelevánsnak nevezte, mivel a kabátot nem használták a bűncselekménynél.

Johnson évtizedes küzdelme elég volt ahhoz, hogy 2021-ben olyan törvény szülessen Missouriban, amely megkönnyíti az ügyészek számára, hogy új meghallgatást kérjenek olyan esetekben, amikor új bizonyítékok állnak rendelkezésre azoknak az ügyében, akiket tévesen ítéltek el. Ennek a törvénynek köszönhetően tavaly egy másik elítéltet, Kevin Stricklandet mentette fel a bíróság, miután az ügyész közölte, hogy az elítéléséhez felhasznált bizonyítékokat azóta cáfolták. Mielőtt a bíróság szabadon engedte, Strickland negyven évet töltött börtönben egy Kansas City-i hármas gyilkosságért.

Rovatok