Index Vakbarát Hírportál

Újabb fejlemény a Katar-gate-ügyben: az EP-alelnök élettársa mindent bevallott

2022. december 15., csütörtök 12:16

Az Európai Parlament korrupcióval vádolt alelnöke, Eva Kaili még az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülhet, ugyanis sajtóértesülések szerint élettársa, Francesco Giorgi beismerő vallomást tett.

A múlt héten robbant ki a Katarhoz kapcsolódó megvesztegetési botrány, amelyben már több gyanúsítottat is előzetes letartóztatásba helyeztek, valamint befagyasztották az EP alelnökének a vagyonát.

A gyanúsítottak egyike Eva Kaili élettársa, a 35 éves, olasz állampolgárságú Francesco Giorgi, aki most

az olasz és a belga sajtó egybehangzó értesülése szerint beismerő vallomást tett a belga nyomozó hatóság előtt. 

A belgák részéről a Le Soir, az olaszok részéről pedig a La Repubblica jutott hozzá azokhoz a hivatalos dokumentumokhoz, amelyekben Francesco Giorgi vallomása található. A férfi mindkét lap szerint elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el Eva Kaili nevében eljárva.

Katar mellett még egy ország érintett 

A férfi azt is bevallotta, hogy a titkos bűnszervezetük nemcsak a katariak, hanem a marokkóiak érdekét is szolgálta a kenőpénzért cserébe. Emellett azt állította, hogy az egész ügy kiagyalója az a korábbi olasz nemzetiségű európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri volt, akit már szintén letartóztatásba helyeztek a napokban.

A sajtóértesülések szerint a férfi azt is közölte: szeretné, ha a vallomásáért cserébe Eva Kailit kiengednék a letartóztatásból. 

Bármit megteszek azért, hogy az élettársam kiszabaduljon, és a 22 hónapos lányunk mellett lehessen

– mondta a nyomozóknak.

Eva Kaili még tagad

A Greek Reporter szerint a görög EP-alelnök továbbra sem ismerte el bűnösségét. Védőügyvédje az egyik görög tévécsatornának azt mondta: védencének semmi köze sincs a katari kenőpénzekhez.

Arra a kérdésre, hogy akkor milyen pénzkötegeket fotózhattak le és tehettek közzé a belga hatóságok ezzel kapcsolatban, az ügyvéd úgy reagált, számára is „sokkoló” volt a fotók nyilvánosságra kerülése, de az még nem derült ki, hogy pontosan kié a pénz. 

Kaili asszony élettársa az egyetlen, aki megmondhatja, kié a pénz, mit keresett a házukban és mire használták. Eva Kailinek semmi köze nincs ehhez a pénzhez

 – mondta az EP-alelnökének ügyvédje a tévéinterjúban.

(Borítókép: Eva Kaili 2022. október 10-én. Fotó: Dzsalal Morsidi / MTI / EPA)

Rovatok