Index Vakbarát Hírportál

Vége a lezárásoknak, tombol a koronavírus Kínában

2022. december 16., péntek 17:10

A hivatalos adatok szerint hetek óta nem voltak halálos áldozatok, de a kórházak és a krematóriumok túlterheltek.

A koronavírus halálozási hullámára utaló jelek kezdenek felszínre kerülni Pekingben, annak ellenére hogy a hivatalos adatok szerint nem voltak halálos áldozatok azóta, hogy a héten egy ellenőrizetlen járvány kezdett végigsöpörni a kínai fővároson − írja helyszíni riportjában a Financial Times

Az egyik pekingi krematórium munkatársai elmondták, hogy szerdán legalább harminc, koronavírusban elhunyt ember holttestét hamvasztották el, a lap riporterei két hullazsákot láttak egy speciális, koronavírusos betegek számára kijelölt kórházban.

150 holttestet hamvasztottunk el szerdán, ami sokszorosa egy átlagos tavaly téli napnak. Harmincnak vagy negyvennek volt Covidja

− mondta egy állami tulajdonú pekingi temetkezési vállalat névtelenséget kérő alkalmazottja.

A kínai hatóságok december 4-e óta országszerte nem jelentettek koronavírushoz kapcsolódó halálesetet. Két pekingi krematórium munkatársai azonban azt mondták, hogy a halálesetek száma összességében jóval magasabb a szokásosnál, mivel a fővárosba megérkezett az első jelentős koronavírus-járvány.

A két hullazsákot a Suangcsiao kórház előcsarnokának egyik szobájában lehetett látni, amelyet a koronavírusos betegek számára jelöltek ki. Egy 86 éves, kerekesszékben ülő páciens a folyosón küzdött azzal, hogy nyitva tudja tartani a szemét. A férfi névtelenséget kérő hozzátartozói elmondták, hogy nem sokkal azután hagyta abba az evést, hogy négy nappal korábban elkapta a vírust.

Túlterheltek a krematóriumok

A vírus a kínai fővárosban alig egy héttel azután kezdett el tombolni, hogy a hatóságok hirtelen felhagytak az országos zéró-Covid-politikával. A betegek áradata az egészségügyi rendszert a végsőkig feszíti, a fővárosban dolgozó egészségügyi dolgozókat arra kérik, hogy akkor is maradjanak munkában, ha fertőzöttek.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán megszüntette a megbetegedések teljes számának közlését, és december 4. óta nem jelentett halálesetet az országban.

Egy pekingi temetkezési vállalatnál csütörtökön azonban koporsókat szállító fekete furgonok és gyászolókkal teli autók sora kígyózott a megtelt parkolóban. Egy magát megnevezni nem kívánó sofőr elmondta, hogy ő és kollégái együttesen húsz-harminc holttestet hoznak be naponta, szemben a korábban megszokott négy-öt holttesttel.

Reggeltől este 10-ig hamvasztunk. A kemencék nem bírják

− közölte a temetkezési vállalat munkatársa. 

Rovatok