Index Vakbarát Hírportál

Ismét terjed a koronavírus, Sanghajban bezárnak az iskolák

2022. december 17., szombat 18:47 | aznap frissítve

A koronavírusos esetek számának ugrásszerű növekedése miatt Kína legnagyobb városa, Sanghaj online oktatást rendelt el. Az ország a hónap elején enyhített a korlátozásokon, ugyanis a zéró-Covid-politika rendkívül negatív hatással volt a gazdaságra, és a fertőzöttek száma is csökkent.

A hét elején Kína bejelentette, hogy visszavonja a lakosság mozgásának követését szolgáló alkalmazást – amit a koronavírus-járvány miatt kellett telepíteniük az lakosoknak –, ugyanis december elejéig csökkenő tendenciát mutatott az új fertőzöttek száma.

A BBC beszámolója szerint viszont a kórházak és az egészségügyi létesítmények egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve, országszerte ideiglenes egészségügyi központokat hoztak létre. Sanghajban a jelentések szerint 230 ezer plusz kórházi ágyat bocsátottak rendelkezésre. A város néhány iskolájában már a héten leállt a tanítás, mert a tanárok és a személyzet megbetegedett.

A sanghaji oktatási hivatal szombaton közzétett közleményében bejelentette, hogy az általános iskoláknak és gimnáziumoknak hétfőtől át kell állniuk az online tanításra,

emellett az óvodák és a gyermekmegőrző központok is bezárnak. A közlemény szerint az intézkedéseket a tanárok és a diákok egészségének védelme érdekében léptetik életbe a január 17-i tanévzáróig.

Pekingben is egyre rosszabb a helyzet

Mint megírtuk, koronavírus-halálozási hullámra utaló jelek kezdenek felszínre kerülni Pekingben, annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint nem voltak halálos áldozatok azóta, hogy a héten egy ellenőrizetlen járvány kezdett végigsöpörni a kínai fővároson.

Az egyik pekingi krematórium munkatársai elmondták, hogy szerdán legalább harminc, koronavírusban elhunyt ember holttestét hamvasztották el, a Financial Times riporterei két hullazsákot láttak egy speciális, koronavírusos betegek számára kijelölt kórházban.

A vírus a kínai fővárosban alig egy héttel az után kezdett el terjedni, hogy a hatóságok hirtelen felhagytak az országos zéró-Covid-politikával. A betegek áradata az egészségügyi rendszert a végsőkig feszíti, a fővárosi egészségügyi dolgozókat arra kérik, hogy akkor is maradjanak munkában, ha fertőzöttek.

(Borítókép: Yin Liqin / China News Service / Getty Images)

Rovatok