Index Vakbarát Hírportál

Magyar katonák is részt vehetnek a koszovói békefenntartásban

2022. december 28., szerda 20:40

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet-módosítás szerint több száz magyar katona vezényelhető a koszovói békefenntartó erőkhöz.

Módosításra került a NATO koszovói békefenntartó műveletében (KFOR) történő magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat.

E szerint legfeljebb 700 magyar katona szerepvállalását engedélyezi a kormány a békefenntartási folyamatokban.

A kormány engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 700 fő Hadműveleti Szintű Tartalék Erő Magyarország területén történő készenléti szolgálat ellátásával, aktiválást és lehívást követően legfeljebb 90 nap időtartamra a KFOR vagy az azt felváltó, NATO-vezetésű támogató műveletbe 2023. december 31-ig kitelepíthető legyen

– áll a Magyar Közlöny szerdai számában.

Pengeélen táncol a konfliktus

Kedden Alekszandar Vucsics elnök elrendelte a szerb hadsereg legmagasabb készültségbe való helyezését. A pattanásig feszült helyzetet egy koszovói rendőr Pristinába történő házi őrizetbe helyezése váltotta ki. Az eset miatt Koszovó északi részén a szerbek tiltakozásul több helyen is barikádokat állítottak fel, hogy megakadályozzák az elfogott volt rendőr Pristinába szállítását.

Korábban a koszovói hatóság is teljes készültségbe helyezte fegyveres erőit, és mintegy 1500 katonát utasított arra, hogy maradjon szolgálati helyén vagy elérhető távolságban az elkövetkező éjszaka esetleges mozgásai miatt.

(Borítókép: Kovács Anikó / MTI)

Rovatok