Index Vakbarát Hírportál

Ez vár arra, aki Kínából Európába utazik

2022. december 29., csütörtök 19:53

Indokolatlan a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetése a Kínában regisztrált növekvő esetszámok ellenére is – közölte csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok és több más ország, köztük Európában elsőként Olaszország is kötelező koronavírus-tesztelést vezetett be a Kínából érkező utasok esetében. Ennek ellenére az EU egészségügyi hatósága szerint uniós szinten nem szükséges hasonló lépés bevezetése.

Kína-szerte túlterheltek a kórházak a koronavírusos fertőzések számának robbanásszerű növekedése miatt, miután Peking feloldotta a szigorú kijárási korlátozásokat, amelyek addig alacsony szinten tartották a koronavírus-fertőzések számát, de jelentősen lefékezték a gazdaság működését, és széles körű tiltakozási hullámot váltottak ki a kínai nagyvárosokban.

Az ECDC szerint a kínai esetszámok növekedése jelenleg nem befolyásolja az Európai Unió járványügyi helyzetét, „tekintettel az EU és az Európai Gazdasági Térség (EEA) népességének magas átoltottsági arányára, valamint a Kínában korábban és mostanában kialakult koronavírus-variánsokra”. Ennek megfelelően az ECDC „indokolatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben kötelezően alkalmazandó tesztelési és utazási előírásokat”.

Az ECDC hozzátette: a lehetséges behurcolt fertőzések száma „meglehetősen alacsony” az EU-ban mért napi esetszámokhoz képest, és az európai egészségügyi intézmények „jelenleg meg tudnak birkózni” a járvánnyal – adta hírül az MTI.

Rovatok