Index Vakbarát Hírportál

Annyi a beteg Kínában, hogy leállították a járványadatok közlését

2022. december 25., vasárnap 08:57

Kína leállította a napi adatok közlését a koronavírus-járványról. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közleménye szerint az adatokat csak a közegészségügyi intézet számára továbbítja tájékoztatás és kutatás céljából.

Az egészségügy-minisztérium feladatait ellátó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap leállította a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel a hitelességükkel kapcsolatban a fertőzésnek, a korlátozó intézkedések feloldása utáni rohamos terjedése miatt.

A bizottság közleményben tudatta, hogy az adatokat a közegészségügyi intézet számára továbbítja tájékoztatás és kutatás céljából. A közleményből nem derül ki, milyen gyakran történik az adatközlés.

Többezren halnak meg naponta 

A rekordszámú új fertőzés ellenére a közegészségügyi intézet négy napja nem számolt be koronavírus okozta halálesetről. A kínai kormány korábban korlátozta a koronavírussal kapcsolatos halálesetek definícióját, csak a tüdőgyulladásos és a légzőszervi megbetegedéseket számítják be a statisztikákba. Az Airfinity brit székhelyű egészségügyi adatbázis múlt heti becslése szerint 

Kínában naponta több mint egymillió ember fertőződik és ötezer hal meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő paciensekről, amióta Peking enyhítette a korlátozásokat – számolt be az MTI. 

Több mint százmillióan fertőződhettek meg

Mint arról korábban beszámoltunk, Kínában csaknem 250 millió ember kaphatta el a koronavírust december első 20 napjában az ország vezető egészségügyi tisztviselőinek kiszivárgott belső becslése szerint.

Ha ez a becslés − amelyet a CNN nem tudott független forrásból megerősíteni − az 1,4 milliárd kínai lakos nagyjából 18 százalékát tenné ki, és ez lenne az eddigi legnagyobb Covid-19 járvány világszerte.

Magyarországon is sok a fertőzött

Magyarországon összesen 5170 új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel az elmúlt egy hét statisztikái alapján. A betegség szövődményeibe 59-en haltak bele.

Ennek ellenére az országos tiszti főorvos azt mondta: feltehetően nyugodt karácsonyi ünnepeink lesznek, és ez elsősorban az egészségügyi dolgozóknak köszönhető, valamint azoknak az embereknek, akik felvették az oltást.

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött betegek kórházi ágyakon fekszenek egy kínai kórházban Chongqing városában 2022. december 23-án. Fotó? Noel Celis / AFP)

Rovatok