Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó kenet után hirtelen jobbra fordult XVI. Benedek állapota

2022. december 30., péntek 12:35

XVI. Benedek emeritus pápának sikerült pihennie, állapota jelenleg stabil, teljesen éber és tiszta – közölte Matteo Bruni, a Szentszéki Sajtóiroda igazgatója.

A Vatikán szerda délelőtt közölte: Ferenc pápa szokásos audenciáján felszólította a híveket, hogy imádkozzanak XVI. Benedek felépüléséért, mert 95 éves elődje súlyos beteg. Azóta kiderült, hogy XVI. Benedek veseelégtelenségben szenved, és Ferenc pápa azért látogatta meg a vatikáni monostorban, hogy feladja neki az utolsó kenetet.

December 29-én, csütörtökön kora délután Matteo Bruni, a Szentszéki Sajtóiroda igazgatója XVI. Benedek emeritus pápa állapotának javulásáról számolt be.

Az emeritus pápa az elmúlt éjszaka során jól tudott pihenni. Tudata tiszta és éber, s noha állapota továbbra is súlyos, a helyzete jelenleg stabil. Ferenc pápa ismét kéri, hogy imádkozzunk érte, és kísérjük őt lelkiekben ezekben a nehéz órákban

– fogalmazott Matteo Bruni.

Nincs kész protokoll a néhai pápa halálára

Amikor 1417-ben elhunyt XII. Gergely pápa, az utolsó pápa, aki XVI. Benedek előtt lemondott, a világ nem figyelt. XII. Gergely két évvel halála előtt, 1415-ben mondott le, és hátralévő napjait Rómától több száz mérföldre töltötte. Csendben temették el Recanatiban, az Adriai-tenger északi partja közelében fekvő városban.

Egészen más lesz a helyzet a 95 éves XVI. Benedek halálával, aki a Vatikán szerint súlyos, de stabil állapotban van, miután karácsonykor hirtelen romlott az állapota. A Vatikánban aprólékosan kidolgozott szertartások állnak készen arra, hogy mi történik egy uralkodó pápa halála után, de egy emeritus pápa esetében nincs nyilvánosan ismert szertartás.

XVI. Benedek halála után a Vatikán legalábbis részben új protokollt fog írni. Ezek mintául szolgálhatnak más pápák számára, akik az élethosszig tartó uralkodás helyett a lemondást választják, beleértve egy napon magát Ferenc pápát is – állítják vatikáni források a Reuters szerint.

Az uralkodó pápának szóló protokollok közé tartozik egy 30 oldalas konstitúció, latinul Universi Dominici Gregis, magyarul Az Úr egész nyájának pásztora, és az Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (Temetési szertartások egy római pápáért), egy több mint 400 oldalas misekönyv, amely liturgiát, zenét és imákat tartalmaz. E szabályok szerint a pápát halála után négy–hat nappal később kell eltemetni, a Novendiale néven ismert kilencnapos gyászidőszak részeként.

Vatikáni tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mivel nem jogosultak ilyen kérdések megvitatására, elmondták, hogy XVI. Benedek halálának forgatókönyve két kulcsfontosságú elemtől függ: az emeritus pápa hagyott-e hátra utasításokat, és hogy Ferenc pápa milyen döntést hoz majd.

(Borítókép: XVI. Benedek pápa 2011. március 30-án. Fotó: Franco Origlia / Getty Images)

Rovatok