Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad a brüsszeli korrupciós botrány, újabb képviselőket gyanúsítanak

2023. január 3., kedd 14:23

Az Európai Parlament (EP) a belga igazságügyi hatóságok kérelmére sürgősségi eljárást indított két képviselője mentelmi jogának felfüggesztésére – adta hírül az uniós parlament kedden.

Az EP tájékoztatása szerint a vonatkozó intézményi eljárás megkezdését Roberta Metsola hétfőn kezdeményezte, az EP elnöke ugyanakkor nem nevezte meg az érintett képviselőket. Megerősített információk szerint a belga ügyészség Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérte január 2-án. A közleményben úgy fogalmaztak:

az első eljárási lépések megtörténtek, az EP-elnök a lehető legelső adandó alkalommal – várhatóan január 16-án – a strasbourgi plenáris ülésen bejelenti a hivatalos ügymenet megkezdését.

A mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelmet ezt követően az EP jogi bizottsága elé terjesztik, hogy tegyen javaslatot a szükséges határozat elfogadására. Az EP hangsúlyozta, hogy az EP elnöke az elkövetkező hetekben be kívánja mutatni az intézmény átláthatósági szabályainak reformjára vonatkozó javaslatait, beleértve a jelenlegi szabályok felülvizsgálatát és a belső rendszerek javítását.

Pénzmosás és korrupció a vád

Az EP vonatkozó eljárásának szabályai szerint a képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet az EP-elnök az uniós parlament plenáris ülésén jelenti be, ezt követően az illetékes jogi bizottsághoz utalja. A szakbizottság a kérelmet megvitatja, majd ajánlást fogad el a kérelem plenáris szintű jóváhagyására vagy elutasítására. Az ajánlást ezután az EP plenáris ülése elé terjesztik. Amennyiben az EP itt az ajánlást egyszerű többséggel elfogadja, az elnök az EP-határozatról tájékoztatja az érintett képviselőt vagy képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat.

Roberta Metsola arra kérte az EP jogi szolgálatát és szakbizottságait, kezeljék kiemelten az eljárást, hogy február 13-ig lezárulhasson.

Az Európai Ügyészség főügyésze korábban, december 15-én két görög európai parlamenti képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Spyraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte. 

Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként – a rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a házkutatások során, a vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Az eljáró belga bíróság december 22-én egy hónappal meghosszabbította Eva Kaili előzetes letartóztatását. Társainak december 14-i meghallgatását követően a bíróság mindhármuk fogva tartásának meghosszabbítása mellett döntött – foglalta össze az MTI.

Egy komplett bűnszövetségről lehet szó

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy két parlamenti képviselő mandátumát függesztik fel a Katar-gate botrány miatt.

„A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére” – írta Twitter-oldalán Roberta Metsola, a testület elnöke hétfő délután. Az AFP hírügynökség szintén Twitteren számolt be róla, hogy a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése összefüggésben van a világbajnokság ideje alatt kirobbant, Katar-gate botrányként elhíresült üggyel.

(Borítókép: Eva Kaili 2022. december 7-én. Fotó: European Parliament / Pool / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok