Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg azt állítja, megölhetett vagy 25 embert

2023. január 6., péntek 09:38

Hamarosan megjelenik Harry herceg önéletrajza, amelyben számos meglepő kijelentést tesz, többek között arról is, hogy mi minden történt vele akkor, amikor Afganisztánban szolgált.

Harry herceg a Tartalék (Spare) címen megjelenő könyvben arról is ír, hogy Vilmos herceg fizikailag bántalmazta őt egy alkalommal. Erről már korábban beszámoltunk, most azonban újabb részleteket ismertetett a könyvből a brit sajtó.

A BBC szerint a könyvben szó esik arról is, hogy gyerekként Harry és Vilmos is arra biztatta édesapjukat, Károlyt, hogy Diana hercegné halála után ne vegye feleségül szeretőjét, Kamillát. Állítása szerint attól tartottak, hogy Kamilla egyfajta „gonosz mostohaanya” lehet majd, de arra is készen álltak, hogy „megbocsássanak” neki azért, hogy korábban Károly megcsalta vele Dianát, ha a házasság után boldoggá teszi édesapjukat.

A herceg ezenkívül arról is beszámolt, hogy 17 évesen kábítószerezett először, és utána több másik alkalommal is fogyasztott, annak ellenére, hogy – állítása szerint – valójában nem élvezte annyira a szert, mint a társai. 

25 tálibot ölt meg, nem furdalja a lelkiismeret  

Arra is kitért, hogy a brit hadseregben szolgálva miként élte meg az afganisztáni konfliktust. Azt mondta, helikopterpilótaként hat különböző bevetésen vett részt a tálib lázadók ellen harcolva 2012-ben és 2013-ban, és az összes küldetés alatt embereket ölt. 

A csata zűrzavarában nem emberként gondoltam arra a 25 emberre. Ők egyszerűen gyalogok voltak a sakktáblán. Rossz emberek, akiket meg kellett ölni, mielőtt ők maguk jó embereket öltek volna meg 

– írta erről, majd azt is hozzátette: egyáltalán nincs lelkiismeret-furdalása a történtek miatt, bár nem is büszke rá. 

Édesapja azzal viccelődött, hogy tényleg nem az ő fia 

A DailyMail szerint a herceg arra is kitér a könyvben, hogy III. Károly korábban azzal viccelődött: lehet, hogy Harry tényleg nem az ő fia (évek óta terjed a pletyka, miszerint valójában Diana egyik, szeretője, James Hewitt őrnagy Harry biológiai apja. Ezt azóta sem sikerült megerősíteni, és maga Hewitt is tagadta, hogy így lenne). 

Harry herceg a könyvben „ízetlennek” minősítette a viccet, amelyet Károly azzal összefüggésben hozott fel, hogy egy elmegyógyintézetben találkozott egy férfival, aki önmagát az „igazi” walesi hercegnek vallotta (a cím akkor még Károlyé volt).

Magyarul is elérhető lesz

A Tartalék magyarul is megjelenik, bár az angol nyelvű kiadáshoz képest némi késéssel. Idehaza a Corvina Kiadó gondozásában kerül a könyvesboltokba az írás március 17-én. A könyvről és arról, hogy mi minden lesz még benne, itt számoltunk be részletesen.

(Borítókép: Harry herceg Afganisztánban 2012-ben. Fotó: John Stillwell – WPA Pool / Getty Images)

Rovatok