Index Vakbarát Hírportál

Szándékosan fertőzik meg magukat koronavírussal a kínai fiatalok

2023. január 7., szombat 06:22 | aznap frissítve

A kormány járványpolitikájának változása után Kínán végigsöpört a koronavírus. A fiatalok között azomban többen vannak, akik úgy látják jónak, ha inkább ők kontrollálják, mikor fertőződnek meg.

Kínában az idősek jelentős veszélyben vannak kormány a zéró-Covid politikájának megszűnésével, számos fiatal kínai, akik nem kívánták nevüket nyilvánosságra hozni, azonban másképp gondolják − és néhányan azt mondták a BBC-nek, hogy önként teszik ki magukat a fertőzésnek.

Egy 27 éves sanghaji programozó, aki nem kapta meg a kínai oltások egyikét sem, azt mondja, önként fertőzte meg magát a vírussal.

Nem akarom megváltoztatni a nyaralási terveimet. Biztos lehetek benne, hogy felépülök, és nem fertőződöm meg újra a nyaralás alatt, ha szándékosan kontrollálom, hogy mikor fertőződöm essek át a betegségen

− mondta.

Bevallása szerint nem számított a fertőzéssel járó izomfájdalmakra, de azt mondja, a tünetek nagyrészt a várakozásoknak megfelelően alakultak.

Egy másik sanghaji lakos, egy 26 éves nő a BBC-nek elmondta, hogy meglátogatta barátját, aki pozitív tesztet produkált, „hogy én is megkapjam a Covidot”. Állítása szerint felépülése nehéz volt.

Azt hittem, olyan lesz, mint egy megfázás, de sokkal fájdalmasabb volt

− fogalmazott. 

Teljesen a visszájára fordult a kormányzati kommunikáció

A nagyvárosokban az emberek visszatértek a bevásárlóközpontokba, az éttermekbe és a parkokba, sőt, sorban állnak vízumért és a turistaengedélyekért. Az állami Global Times lap szerint „visszatértek a normális idők”.

A nagyvárosokon kívül azonban nehéz megmondani, hogy az emberek − különösen Kína vidéki régióiban − hogyan reagálnak arra, hogy a kormány üzenetei radikálisan megváltoztak.

Három éven át az állami média a vírust a társadalomra veszélyes fenyegetésként mutatta be, és azt ígérte, hogy a lakosság biztonsága érdekében vezette be a zéró-Covid politikát. Az elmúlt hetekben azonban ez a retorika a feje tetejére állt, és az orvosok rendszeresen nyugalomra szólítanak fel

(Borítókép: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok