Index Vakbarát Hírportál

Belaruszból lőhették ki azt a rakétát, amelyik eltalálta a dnyiprói társasházat

2023. január 15., vasárnap 08:25

Rakétatalálat ért egy dnyiprói lakótelepet, a félig összedőlt épület romjai között jelenleg is túlélők után kutatnak. Az ukrán légierő szóvivője azt nyilatkozta, a rakétákat Belarusz területéről indíthatták. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a közösségi oldalán azt írta, mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze lehet a tragédiához.

Orosz rakétatámadás ért egy társasházat Dnyipro városában szombat délután, az áldozatok száma vasárnap reggelre 20-ra emelkedett. 

A Dnyipropetrovszki terület kormányzója vasárnap délelőtt azt írta Telegram-csatornáján, hogy a mentőcsapatok egész éjszaka túlélők után kutattak. Valentin Reznicsenko beszámolója szerint eddig 38 embert sikerült kimenteni a romok alól, akiket kórházba szállítottak, és csaknem kéttucatnyian tűntek el. 

Eddig 73 sérültről és 20 halottról tudnak. 

A támadásban 72 lakás semmisült meg, és több mint 230 megrongálódott. 

Oroszország két héttel ezelőtt, újévtől kezdve több hullámban indított támadást Ukrajna létfontosságú infrastruktúrája ellen. Dnyipro mellett több nagyvárost és a fővárost,  Kijevet is találat érte . A helyi tisztviselők szerint az ellenség célja, hogy a tél legkritikusabb pontján korlátozzák az áramellátást. 

Belaruszból lőhették ki

Az ukrán hadsereg jelentése szerint szombaton 38 orosz rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből a légierőnek 25-öt sikerült megsemmisítenie. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ignat az Ukrajinszka Pravda online hírportálnak azt mondta, a támadó ballisztikus rakéták északról érkeztek, és nem kizárt, hogy Belarusz területéről lőhették ki őket.

Ukrajnának nincs megfelelően hatékony eszköze ballisztikus rakéták észlelésére és megsemmisítésére, ezért történhetett, hogy szombaton csak a támadásokat követően szólaltak meg a légvédelmi szirénák – mondta Ignat a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap szerint. 

Mint ismeretes, Oroszország az elmúlt időszakban nagyszámú katonát és felszerelést telepített Belarusz határ menti területeire. Oleg Szaljukov, az orosz szárazföldi erők parancsnoka pedig csütörtökön utazott az országba, hogy ellenőrizze Oroszország és Belarusz közös erőinek harckészültségét. 

Szaljukovot január 11-én nevezték ki az ukrajnai háborúért felelős parancsnok egyik helyettesévé. 

Volodimir Zelenszkij reagált

Ukrajna elnöke az Instagram-oldalán reagált a szombati támadásra. Volodimir Zelenszkij posztjában azt írta, folyamatos a túlélők utáni kutatás a dnyiprói tragédia helyszínén.

Harcolok minden emberért, minden életért. Megtalálunk mindenkit, aki részt vett ebben a terrorban. Mindenkit felelősségre vonunk

– írta bejegyzésében az ukrán elnök. 

A harcok más fronton is folytatódnak

Mindeközben folytatódnak a szárazföldi harcok Ukrajna keleti részén. A támadások megállításához Lengyelország és Franciaország mellett Nagy-Britannia is újabb fegyverszállítmányokkal támogatja az ukránokat. A Reuters azt írta, a britek 14 harckocsit adnak át Ukrajnának a következő hetekben, és jelentősen fokozzák a diplomáciai szerepvállalásukat is, hogy növeljék a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat. 

Azzal, hogy Challenger 2 típusú harckocsikat küldünk Ukrajnába, az Egyesült Királyság a támogatás új szintjére lép

– fogalmazott Rishi Sunak brit miniszterelnök. A politikus hozzátette: a következő időszakban Nagy-Britannia megkezdi az ukrán fegyveres erők egységeinek kiképzését, hogy megtanítsák, miként kell használni a harckocsikat. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Orosz rakétatalálat ért egy lakóházat az ukrajnai Dnyipróban 2023. január 14-én. Fotó:  vitalii matokha / AFP)

Rovatok