Index Vakbarát Hírportál

Egy cseh EP-képviselő lobbizik a magyar Erasmusért

2023. január 17., kedd 21:29

Egy cseh EP-képviselő szerint a magyarországi jogállamisági problémára nem hatékony megoldás, hogy nem kaphatnak támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból a magyarországi intézmények. Mikulas Peksa levélben kéri az Európai Bizottságot, hogy újítsa meg az együttműködést az országgal.

Mikulas Peksa arra kéri az Európai Bizottságot, hogy újítsa meg az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram magyarországi finanszírozását. A cseh európai parlamenti képviselő szerint a Bizottság döntése hátrányos a magyar diákok jövőbeli tanulmányi, szakmai és személyes kilátásai szempontjából. 

Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy újítsa meg az Erasmus magyarországi finanszírozását, hogy a fiataloknak és a hallgatóknak lehetőségük legyen megtapasztalni az Erasmus-programban való részvételt, és továbbra is támogassa a fiatal generációk EU-n belüli integrációját

– fogalmazott a politikus kollégáinak címzett levelében, melyet az Index szerkesztőségéhez is eljuttatott. Továbbá arra kéri a képviselőket, hogy amennyiben csatlakoznak az ügyhöz, küldjék tovább az üzenetet, és segítsenek felhívni a Bizottság figyelmét „erre a fontos ügyre”. 

Nem hatékony megoldás 

Peksa azt írta, úgy tudják, „ez a döntés a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak miatt született meg, azonban az Erasmus+ célbavétele kontraproduktív”. Továbbá úgy vélik, „ez a döntés magának Európának is árthat, mivel a potenciális munkaerő és a képzett emberek elvesztéséhez vezet”.

Úgy véljük, hogy az intézmények és diákok finanszírozásának megvonása nem hatékony megoldás a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakra, és hogy vannak más lehetőségek is e kérdések kezelésére, miközben továbbra is támogatjuk a fiatalok oktatását az országban, és azt, hogy felnőjenek

– írta végezetül a képviselő. 

Ahogy arról beszámoltunk, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Rovatok