Index Vakbarát Hírportál

Törökország kiléphet a NATO-ból?

2023. január 25., szerda 11:09

Ethem Sancak török politikus szerint a török nép az utóbbi időben szimpatizál Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és úgy véli, Törökország hónapokon belül kiléphet a NATO-ból.

Törökország öt-hat hónapon belül kiléphet a NATO-ból az Ankara elleni provokatív lépések következtében – mondta Ethem Sancak, a török Haza Pártja (törökül: Anavatan Partisi) frakcióvezető-helyettese szerdán.

A NATO provokációival kényszerít minket erre. Törökország öt-hat hónapon belül kilép a NATO-ból. Támadások kereszttüzébe kerültünk. Végeredményképp a Korán elleni hadjáratokat láthatjuk Svédországban és Hollandiában

– idézte Sancakot az Aydinlik című lap.

Sancak a közelmúltban végzett közvélemény-kutatásokra hivatkozva elmondta, a török lakosság legalább 80 százaléka úgy véli, hogy „az Egyesült Államok az az ország, amely a legellenségesebb és legpusztítóbb politikát folytatja” Törökországgal szemben.

A török nép az utóbbi időben szimpatizál Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

– tette hozzá a politikus.

Eközben január 19-én a török Haza Pártja bejelentette, hogy országos kampányt indít, amelyben a köztársaság vezetését az észak-atlanti szövetségből való kilépésre szólítja fel. Korábban az Amerika-ellenes párt többször felszólította Ankarát, hogy zárja be a török területen lévő amerikai katonai bázisokat, vonja vissza az F–16-os vadászbombázó repülőgépek adásvételi szerződését, és lépjen ki a NATO-ból – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

Reagált Erdogan szóvivője

„Ankara nem mérlegeli az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből való kilépés lehetőségét” – jelentette ki Omer Celik, a Recep Tayyip Erdogan török elnök által vezetett Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője.

Minden választás alkalmával szembesülünk ilyen jellegű kételyekkel. Ez nem az a fajta dolog, ami miatt aggódni fogunk. Azon kijelentések, miszerint Törökországot ki kell zárni a NATO-ból, teljességgel ésszerűtlenek. Erről szó sem lehet. A NATO egyik alapító országa vagyunk

– tette hozzá a szóvivő.

(Borítókép: Ethem Sancak 2019-ben. Fotó: Elif Ozturk / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok