Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj Szlovákiában: tiltakozásul lekapcsolják a közvilágítást

2023. január 26., csütörtök 18:14

Szlovákiában az önkormányzatok úgy tiltakoznak a kormány energiapolitikája ellen, hogy január 30-án este lekapcsolják a közvilágítást. Emellett kenyérhiány léphet fel az egész országban; az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik az előállítási költségek drasztikus emelkedése miatt.

Napokon belül, január 30-án este fél órára elsötétül Szlovákia, ugyanis az önkormányzatok lekapcsolják a közvilágítást – így akarnak nyomást gyakorolni a településvezetők a kormányra, amely szerintük még nem tett semmit a magasba szökő energiaárak kompenzálása terén. A városi önkormányzatokhoz a vidéki falvak is csatlakoznak.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása már figyelmeztette a kormányt, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Jozef Bozik, a társulás alelnöke szerint

a kormány 600 millió eurót vett el az önkormányzatoktól, ráadásul – dacára az ígéreteknek – azóta sem történt semmi változás.

Az önkormányzatokon túl a pékségek is bajban vannak: ha nem lép a kormány, országos kenyérhiány lehet a közeljövőben. A pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok elképesztő energiaszámlákat kapnak. Milan Lapsansky, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke azt mondta, „négyszer magasabb előlegszámlák érkeztek, de vannak, akik az eddiginél tízszer magasabb számlát kaptak” – értesült az Infostart.

Drasztikusan emelkedtek az előállítási költségek

Akkora a baj, hogy az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik, mert az előállítási költségek jóval meghaladják a valódi pékségektől kapott árukét. Emiatt elképesztő hiány léphet fel kenyérből és kifliből, és ez a behozatal növekedéséhez vezethet – tette hozzá Lapsansky.

Lapsansky szerint az ország ideiglenes vezetésével megbízott kormánytagoknak a hatalmon maradás, illetve az előrehozott választás kérdése a legfontosabb, és a fizetésüket még mindig a vállalkozók és a polgárok állják.

Ha nem oldják meg a kis- és középvállalkozások helyzetét, melyek közé a pékségek és a tésztagyártók is tartoznak, nemcsak a lakosság élelmiszer-ellátása kerül veszélybe, hanem rengeteg munkahely is az egyes régiókban

– mondta.

Pónya Norbert dunaszerdahelyi sütödetulajdonos úgy fogalmazott, „ilyen szintű áremelkedést egyetlen pékség, illetve gasztronómiai vállalkozás sem tud lenyelni”.

Mint megírtuk, az elmúlt évek legsúlyosabb gyógyszerhiányával küzdenek a szlovák gyógyszertárak, több termék is szinte elérhetetlenné vált a patikákban. A probléma azonban nemcsak a gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagokat, de a csomagolásokat is érinti.

(Borítókép: Pozsony belvárosa. Fotó: Marius Roman / Getty Images)

Rovatok