Index Vakbarát Hírportál

Évértékelőt tart Joe Biden

2023. február 6., hétfő 18:51

Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.

Joe Biden elnököt hivatalosan a Képviselőház elnöke, a republikánus Kevin McCarthy kérte fel levélben, hogy a törvényhozás tagjai előtt értékelje az Egyesült Államok helyzetét − írta meg az MTI. 

A várakozások szerint az elnök megerősíti az Egyesült Államok Ukrajna melletti elköteleződését, valamint Kínáról is szól majd, miután az amerikai légtérben szombaton megsemmisített kínai hírszerző léggömb tovább élezte az amerikai–kínai viszonyt.

Az amerikai belügyeket illetően Joe Biden a gazdaság javuló helyzete mellett érvelhet. Az unió helyzetéről című beszéd (State of the Union) az előzetes értékelések szerint szól majd az amerikaiak életkörülményeinek javulásáról, az alacsony munkanélküliségről, a munkahelyteremtésről, az infrastrukturális beruházásokról és a csökkenő pályára álló inflációról, ami 2022-ben négy évtizede nem látott magasságokba emelkedett. Többen várják, hogy az elnök utal-e 2024-es elnökválasztási indulására.

A beszédet megelőző napon, hétfőn ugyanakkor megjelent egy közvélemény-kutatás, amely szerint a demokrata választók többsége nem szeretné, ha Joe Biden lenne a párt jelöltje a 2024-es elnökválasztáson. Az AP hírügynökség és a NORC közvélemény-kutató felmérése alapján a demokrata szavazók csupán 37 százaléka van meggyőződve arról, hogy a hivatalban lévő elnöknek kellene indulnia jövőre. Tavaly októberben ez az arány még 52 százalék volt.

Az Egyesült Államok helyzetéről szóló elnöki értékelőt az elnöknek az alkotmány írja elő, amelynek 2. cikkelye úgy fogalmaz, hogy az elnöknek időről időre tájékoztatnia kell a Kongresszust az unió helyzetéről, és a törvényhozók figyelmébe ajánlania, milyen intézkedéseket tart megfontolandónak a következő időszakra. Az elnöki értékelőre 1790 és 1946 között Éves üzenetként (Annual Message) hivatkoztak, 1947 óta nevezik hivatalosan Az unió helyzetéről szóló beszédnek.

(Borítókép: Joe Biden 2023. február 3-án. Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters)

Rovatok