Index Vakbarát Hírportál

Újabb kérdéseket vetnek fel a tengerből kiszedett kémléggömb maradványai

2023. február 14., kedd 07:10

Az amerikai kutatócsapatoknak sikerült visszaszerezniük az Atlanti-óceán felett lelőtt kínai kémléggömb maradványainak egy részét – jelentette be magyar idő szerint kedd hajnalban a Pentagon.

Közel két hete bukkant fel az Egyesült Államok felett egy kínai gyártmányú, feltételezhetően kémkedésre használt léggömb, amelyet végül néhány nap után, február 4-én, már az óceán felett lelőttek. Később más eszközöket is észleltek és lelőttek az USA területe felett vagy annak közelében.

A Pentagon most arról számolt be, hogy a kutatócsapatok „jelentős mennyiségben” szereztek vissza maradványokat az első léggömbből,

beleértve az eszköz szenzorját, valamint a léggömbhöz tartozó egyéb elektronikai alkatrészeket.

BBC szerint a szenzort egy körülbelül 9-12 méter hosszú antennaként lehet elképzelni. A visszaszerzett maradványokat most a Pentagon szerint az FBI vizsgálja. Egyelőre azt feltételezik, hogy a léggömb az Egyesült Államok titkos katonai létesítményeinél próbált kémkedni.

A február 4-én lelőtt objektumon kívül három másik megsemmisítését jelentette be eddig a Pentagon. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője most azt mondta, hogy „elővigyázatosságból” döntöttek ezeknek a megsemmisítése mellett.

Mint mondta: mindhárom objektum jóval kisebb volt az először észlelt ballonnál, és valószínűleg nem jelentettek közvetlen veszélyt az emberekre a földön, azonban az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, érdekeire, valamint repülésbiztonságára igen. 

(Borítókép: Petty Officer 1st Class Tyler Thompson / US NAVY / AFP)

Rovatok