Index Vakbarát Hírportál

Magyarország megúszhatja: örülhet a rezsibiztos

2023. február 16., csütörtök 19:44

A napokban döntött az Európai Bizottság arról, hogy jön az újabb szankciós csomag. Csütörtökön kiderült, a testület lemondott arról a tervéről, hogy szankciókat vezessen be az orosz nukleáris ágazat vagy annak képviselői ellen. Orbán Viktor korábban közölte: nem hagyja, hogy a bizottság elérje a tiltást.

Az Index is beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, valamint Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője hivatalosan bejelentette a testület új javaslatát az Oroszország elleni, immár tizedik szankciócsomagra vonatkozóan.

Korábban felmerült, hogy az új szankciós csomagban az orosz állami atomenergetikai vállalatra, a Roszatomra is szankciókat vethetnek ki. Ezt az indokolhatja, hogy bizonyos értesülések szerint a cég a szankciókat megkerülve szerez be és szállít le eszközöket az orosz hadseregnek.

A Politico által csütörtökön idézett diplomaták szerint ez a tervet elvetették. A lap értesülése szerint

az Európai Bizottság lemondott arról a tervétől, hogy szankciókat vezessen be az orosz nukleáris ágazat vagy annak képviselői ellen.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön arról számolt be, hogy a szerdai vitán több olyan kérdést is az asztalra tettek a tagországok, amelyek Magyarország energiaellátásának biztonságát súlyosan veszélyeztethetik.

„Több tagország szorgalmazta az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködés szigorú korlátozását, többen felvetették a Barátság kőolajvezetéken zajló szállítás ellehetetlenítését vagy korlátozását” – közölte.

A külügyminiszter leszögezte:

ha elzárnák a Barátság kőolajvezetéket, vagy nukleáris szankciókat léptetnének életbe, ismét a magyar emberekkel fizettetnék meg a háború árát.

Közölte azt is, a magyar kormány visszautasítja a kőolajszállításra és a nukleáris együttműködésre vonatkozó korlátozó javaslatokat, és mindent megtesz azért, hogy ne legyenek a következő szankciós csomag részei.

Orbán Viktor miniszterelnök január végi interjújában úgy fogalmazott: semmiképp se fogják hagyni, hogy az orosz nukleáris energiára is korlátozásokat vessen ki az EU. 

Nem fogom hagyni, hogy a nukleáris energiát bevonják a szankciók körébe. Ki van zárva

– mondta előzőleg a kormányfő.

(Borítókép: Ursula von der Leyen 2023. február 15-én. Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP)

Rovatok