Index Vakbarát Hírportál

Kínai léggömbmaradványokra bukkantak Tajvan mellett

2023. február 16., csütörtök 18:44

Feltehetően egy kínai meteorológiai léggömb maradványaira bukkantak Tajvan mellett egy stratégiailag fontos szigeten a kínai partok közelében – közölte csütörtökön a tajvani hadsereg.

A tájékoztatás szerint a léggömböt a Tajvanhoz tartozó Macu-szigetek Tungjin szigetén látták lezuhanni egy lőtér felett. A roncsokon talált feliratok alapján megállapították, hogy egy Kínában gyártott meteorológiai eszközről van szó. A maradványokat további elemzésre küldték.

Az Észak-Amerika felett megsemmisített titokzatos légi eszközökkel kapcsolatban a tajvani vezérkar kedden jelentette be, hogy le fognak lőni minden olyan feltételezett katonai légi eszközt, amely Kína felől közelít a sziget felé. Az akkori közlés szerint Tajvan eddig mindössze meteorológiai megfigyelést szolgáló léggömbökkel találkozott, fejlett kémléggömbökkel még nem.

Sorra semmisítik meg az azonosítatlan légi eszközöket

A hétvégén három azonosítatlan légi eszközt semmisítettek meg amerikai harci repülőgépek: kettőt az amerikai, egyet pedig a kanadai légtérben, Yukon tartomány felett.

Kína saját területeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van. A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét – számolt be az MTI.

(Borítókép: Chase DOAK / CHASE DOAK / AFP) 

Rovatok