Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun újabb fenyegetése: Észak-Korea különleges katonai műveletbe kezdhet

2023. február 17., péntek 14:16

Az észak-koreai külügyminisztérium „példátlanul kemény” válaszlépéseket helyezett kilátásba pénteken arra az esetre, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartja március közepére tervezett közös hadgyakorlatát.

„Ha az Egyesült Államok az ökölrázást választja, és mindennel szemben ökölrázással lép fel, akkor mi is ezt választjuk” – áll a minisztérium által a KCNA észak-koreai állami hírügynökséghez eljuttatott közleményben, amelyben azt is kiemelik, hogy a hadgyakorlatot háborús agresszióra történő készülődésnek tekintik.

Phenjan egyúttal ismét azzal vádolta Washingtont, hogy szítja a feszültséget a térségben, illetve azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy az ellene folytatott „jogtalan és barátságtalan” politikájához az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) is felhasználja.

Jóllehet Észak-Korea idén egyelőre nem végzett semmilyen „különleges katonai műveletet”, a közös hadgyakorlat rendkívüli mértékben fokozná a feszültséget – áll a közleményben.

Szöul alig néhány órával korábban jelentette be, hogy március közepén tartják meg a Szabadság-pajzs elnevezésű, az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot, amelyre az előkészületek a jövő héten kezdődnek meg a Pentagon szakértőinek bevonásával.

A dél-koreai védelmi tárca tájékoztatása szerint a műveleten „valósághű forgatókönyvet” követnek majd az észak-koreai nukleáris fenyegetések fényében. A 11 naposra tervezett hadgyakorlat megszakítás nélkül tart majd – írja az MTI.

Phenjan tavaly rekordszámban, 37 alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

(Borítókép: Kim Dzsongun 2022. december 28-án. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Rovatok