Index Vakbarát Hírportál

Oroszország rengeteg új hadihajót küldött a Fekete-tengerre

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.02.17. 07:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A megkérdezett európai uniós állampolgárok többsége, 61 százaléka Ukrajna győzelmét jósolja az Oroszországgal vívott háborúban – közölte csütörtökön legfrissebb közvélemény-kutatásának adatait ismertetve a német Bertelsmann Alapítvány.

    A kutatást decemberben készítették. Az adatokból kiderült, hogy a német lakosságon belül az átlagos 61 százaléknál valamivel kevesebb, 55 százalék azok aránya, akik ukrán győzelemre számítanak a háborúban.

    Azzal az állítással, hogy „az Ukrajnát ért orosz agresszió egész Európa megtámadásával egyenlő”, a megkérdezettek 68 százaléka értett egyet. Az egyetértők közül kiemelkedtek a lengyelek és a spanyolok.

    A közvélemény-kutatás résztvevői jóval szkeptikusabbnak bizonyultak az Oroszországra kirótt pénzügyi és gazdasági szankciók hatékonyságával kapcsolatban: az összes megkérdezettnek 40 százaléka ítélte hatékonynak a szankciókat, a német megkérdezetteken belül pedig csak 35 százalék.

  • A Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök szolidaritási üzenetet kíván küldeni, amikor Lengyelországba látogat a jövő héten – írja a CNN.

    Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára csütörtökön osztotta meg az utazás részleteit, miután megkérdezték az amerikai állampolgárok nyilvános aggodalmairól, hogy mennyi segélyt költenek a háborúra. Jean-Pierrex nem válaszolt közvetlenül a kérdésre, ehelyett az utazásról adott előzetest az újságíróknak.

    „Megmutatjuk az egységet. Megmutatjuk a támogatást. Megmutatjuk, hogy fontos ott lenni, amikor egy ország a demokráciájáért, a szuverenitásáért harcol” – mondta Jean-Pierre. 

    Arra a kérdésre, hogy Biden jövő heti lengyelországi beszédét a globális közönségnek szánja-e, vagy a háború amerikai támogatásának növelésére, Jean-Pierre csak általánosságban válaszolt, mondván bármikor, amikor az elnök beszél, az amerikai néphez is szól.

  • Ukrajna több mint 100 hadifoglyot adott vissza Oroszországnak, egy fogolycsere-egyezmény keretében történt. Az ukrán tisztviselők által közzétett felvételek azt mutatják, hogy a megállapodásban részt vevők közül néhányan visszatértek az országba.

    A két ország hatóságai szerint 101 foglyot cseréltek ki a legutóbbi megállapodás keretében – írja a Sky News.

    Az Orosz Légierő katonai szállító repülőgépei Moszkvába szállítják a szabadon bocsátott katonákat, akiket az orosz védelmi minisztérium egészségügyi intézményeiben kezelnek és rehabilitálnak

    – közölte az orosz minisztérium.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezérkari főnöke azt mondta, hogy 100 katonát és egy civilt adtak vissza.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján összesen 5278-an lépték át a magyar–ukrán határszakaszt február 16-án, a román–magyar határszakaszról pedig 4940 ember érkezett Magyarország területére. 

    Közülük a rendőrség 108 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hivatalát végleges okmányok beszerzéséért.

  • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy

    AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK AZ ELMÚLT NAP FOLYAMÁN TÖBB MINT 350 KATONÁJUKAT VESZTETTÉK EL, KÖZÜLÜK 135-ÖT A DONYECK VÁROS KÖRNYÉKÉN FOLYTATOTT HARCOKBAN.

    A tábornok szerint ugyanezen a frontszakaszon megsemmisült két amerikai HIMARS sorozatvető, három harckocsi, három páncélozott harcjármű, nyolc egyéb jármű, két vontatott és egy önjáró tarack, egy amerikai AN/TPQ–50 ellentűzradar és egy lőszerraktár is. Az ukrán veszteségek közé sorolt még egy Harkiv megyében lelőtt Mi–8-as helikoptert is.

    Csütörtökön több, orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója közölte, hogy a kikötőváros közelében, a tenger felett két ukrán drónt lőttek le – írta az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Ukrajna beleegyezne abba, hogy Oroszország bármilyen békemegállapodás részeként megtartja az ellenőrzést országa területe felett – közölte a Sky News.

    Az ukrán elnök szerint egy ilyen engedmény azzal fenyeget, hogy az oroszok újra és újra visszajönnek. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy „a fegyverek az egyetlen nyelv, amelyet Oroszország megért”.

    „Mi ezt az utat választottuk. Biztonsági garanciákat akarunk. Bármilyen területi kompromisszum gyengítene minket mint államot.”

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok