Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Christian Atsu holttestét, akiről sokáig azt hitték, túlélte a földrengést

2023. február 18., szombat 10:02

Legalább három embert húztak ki a romok alól a török mentőcsapatok 11 nappal azt követően, hogy földrengés rázta meg az országot. Közben a halálos áldozatok száma a két országban átlépte a 45 ezret. Christian Atsu, a 65-szörös ghánai válogatott futballista holttestét is megtalálták a romok alatt.

Hakan Yasinoglu 278 órán át rekedt egy épület romjai alatt a földrengés által súlyosan sújtott Hatay tartományban, ám a mentők pénteken élve találták meg. Emellett egy tinédzser Osman Halebiye és a 34 éves Mustafa Avci is megmenekült Antakyában.

Már teljesen elvesztettem minden reményt. Ez igazi csoda

– mondta Avci édesapja a Reuters hírügynökségnek.

Feleségének, Bilge Avcinak sikerült elkerülnie a földrengés pusztítását, és gyermekükkel együtt elmenekült, Avci azonban a helyi média szerint a romok alatt rekedt. Avci és felesége a kislányukkal pénteken késő este a déli Mersin város egyik kórházában találkozhattak újra – írja a BBC.

Christian Atsu holttestét is megtalálták

Christian Atsu azonban nem volt ilyen szerencsés, és mostanra kiderült, hogy ő is meghalt a tragédiában. Bár korábban olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy a futballistát megtalálták, és sérülései miatt kórházba szállították, ezek csak híresztelések voltak, és mint utóbb kiderült, nem voltak igazak.

Nehéz szívvel tudatom, hogy Christian Atsu holttestét ma reggel megtalálták. Őszinte részvétem a családjának és a szeretteinek, és szeretném megköszönni mindenkinek az imát és a támogatást

– írta Twitter-oldalán Nana Sechere, a 65-szörös ghánai válogatott labdarúgó ügynöke.

45 ezerre nőtt az áldozatok száma

Törökországban és Szíriában meghaladta a 45 000-et a halálos áldozatok száma – a Reuters információi szerint. A törökországi halálos áldozatok száma 39 672, míg a szomszédos Szíriában több mint 5800 halálos áldozatról számoltak be.

Ahogy telik az idő, a tisztviselők egyre kevésbé optimisták, hogy a romok alatt rekedt embereket továbbra is ki tudják menteni. Ennek részben az az oka, hogy az emberi szervezet csak korlátozott ideig képes víz nélkül életben maradni, és a szakértők szerint a legtöbb mentés a katasztrófát követő első 24 órában történik.

A valóságot tükrözte, ahogy a 40-es éveiben járó Yasinoglut az épület romjai közül egy várakozó mentőautóba vitték. A korábbi mentésekkel ellentétben, amikor a keresőcsapatok ünnepeltek, a hangulat a helyszínen visszafogott és komor volt.

Felbecsülhetetlenek a károk

Az ENSZ több mint 1 milliárd dollár (830 millió font) értékű felhívást tett közzé a török segélyakció finanszírozására, és további 400 millió dollárt (332 millió font) a szíriaiaknak. A segélyszervezetek szerint a túlélőknek hónapokig tartó segítségre lesz szükségük ahhoz, hogy újjáépítsék életüket.

A török kormányt is bírálatok érték a katasztrófa kezelése miatt, és egyesek megkérdőjelezték az állam felkészültségét egy ilyen tragédiára. Recep Tayyip Erdogan elnök azonban elismerte, hogy a katasztrófára adott sürgősségi válaszlépések helyenként lassúak voltak, ugyanakkor felszólította a törököket, hogy ne hallgassanak azokra, akiket a tragédia politizálásával vádol.

A szomszédos Szíriában a halálos áldozatok száma napok óta nem változott. A legtöbb áldozatot az ellenzék által ellenőrzött északnyugati részről jelentették, ahová csak lassan érkezik a segítség. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja pénteken arról számolt be, hogy Bassár el-Aszad elnök erői a földrengés óta lezajlott első harcokban lőtték a nyugati Atareb várost és más, a lázadók kezén lévő, a földrengés sújtotta területeket. A BBC nem ellenőrizte ezeket a jelentéseket.

(Borítókép: Maxim Shemetov / Reuters)

Rovatok