Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai és a kínai külügyminiszter Münchenben tárgyalt egymással

2023. február 19., vasárnap 07:01

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) szünetében tárgyalt egymással szombaton Antony Blinken amerikai és Vang Ji kínai külügyminiszter – közölte egy magas rangú amerikai külügyi vezető.

Ez volt az első magas szintű érintkezés a két ország között azóta, hogy az Egyesült Államok két hete lelőtt egy állítólagos kínai felderítő léggömböt. A tárgyalás részletei azonban nem kerültek nyilvánosságra. Blinken februárban az incidens miatt lemondta tervezett pekingi látogatását.

A találkozó előtt szombaton Vang ismételten bírálta az Egyesült Államokat, amiért lelőtte a léggömböt, amely Washington szerint hírszerző léggömb, míg Kína szerint a karolinai part közelében lelőtt légi jármű egy pályájáról letért meteorológiai megfigyelő léggömb volt.

Az értekezleten mondott beszédében Vang azzal is megvádolta Washingtont, hogy tagadta Kína gazdasági eredményeit és gátolni igyekszik a további fejlődését.

Korábban azt hitték, nyílt háború is kialakulhat

Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA már 2022 decemberében figyelmeztetett, a nyílt háború kockázatai jelentősen megnövekedtek. Mike Minihan tábornok pedig épp a minap írta egy belső dokumentumban, hogy szerinte az Egyesült Államok és Kína „már 2025-ben harcol egymással” egy Tajvan elleni kínai támadás következtében.

Bill Clinton elnök volt védelmi minisztere, William Cohen szerint a véletlenek következtében is kitörhet egy háború Kínával.

Bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Ha nem kezeljük megfelelően a Kínával való kapcsolatokat, ha mi teszünk valamit, vagy ők tesznek valamit, amit mi fenyegetésnek tekintünk, vagy fordítva, akkor egy harmadik világháborúba kerülhetünk Kínával

– fogalmazott Cohen.

Rovatok