Index Vakbarát Hírportál

Már csaknem 300 sérültje van az újabb török földrengésnek

2023. február 21., kedd 07:51

Hétfőn újabb, 6,3-as erősségű utórengés rázta meg Törökország déli részét, amely legalább három ember halálát okozta, és több százan megsérültek – közölték török és szíriai tisztviselők.

A rengés Törökország déli Hatay tartományában, a szíriai határ közelében történt – közölte hétfőn a török katasztrófa- és vészhelyzetkezelő ügynökség (AFAD). A rengés epicentruma a tartomány Defne körzetében volt – mondta Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy azóta 26 utórengés volt.

A török hatóságok szerint legalább három ember meghalt és 294 ember megsérült a hétfői utórengések következtében.

Összedőlt olyan épület is, ami az első földrengést kibírta az ország déli Hatay tartományában, Antakya városában három férfi rekedt a romok alatt, amikor a két héttel ezelőtti első rengést túlélő épület összeomlott – közölte Yahya Hallak, a rokonuk.

Több száz mentő dolgozott a kedd kora reggeli órákig, hogy elérje a férfiakat, egyesek a tűz mellett a törmelékeken aludtak el, hogy melegen maradjanak, míg mások fagyos körülmények között próbálták eltolni a nehéz törmeléket. Északnyugat-Szíriában több mint 130 ember sérült meg a hétfői földrengésben, amelynek következtében számos más épület is összedőlt – közölte a Fehér Sisakosok önkéntes mentőcsoport.

Csapataink azon dolgoznak, hogy a sérülteket kórházakba szállítsák, megvizsgálják az érintett falvakat és városokat, és eltakarítják a törmeléket, hogy megnyissák az utakat a mentőautók számára

– árulta el a mentőcsapat.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) először 6,4-es erősségűnek jelentette a rengést 10 kilométeres mélységben, majd 6,3-as erősségűre módosította – közölte a CNN. A hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak távol az épületektől. Fuat Oktay török alelnök hétfőn korábban arra kérte a lakosságot, hogy „ne menjenek be a sérült épületekbe, különösen ne vigyék el a holmijukat”.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren közölte, hogy a sérültek közül 18-an súlyos állapotban vannak, őket Adanába és Dörtyolba szállították. A helyszíni kórházak továbbra is ellátják a többi beteget

– fogalmazott.

A rengés helyszínének közelében fekvő Samandag polgármestere elmondta, hogy néhány épület összedőlt, és hogy az AFAD figyelmeztetése után pánikhangulat uralkodik. 

Katasztrofális a helyzet Törökországban

A két héttel ezelőtti, február 6-án bekövetkezett  7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember  halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek.

Ahogy telik az idő , a tisztviselők egyre kevésbé optimisták, hogy a romok alatt rekedt embereket ki tudják menteni. Ennek oka részben az, hogy az emberi szervezet csak korlátozott ideig képes víz nélkül életben maradni, és a szakértők szerint a legtöbb mentés a katasztrófát követő első 24 órában történik.

Nagyon-nagyon katasztrofális a helyzet. Városonként eltérő a pusztítás, talán Antakya a legrosszabb, az épületek 60-70 százaléka megsemmisült, 90 százalékuk lakhatatlanná vált, olyan szinten, hogy oda később sem tudnak visszatérni

– fogalmazott korábban az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa.

A túlélők kimentésére irányuló erőfeszítéseket a földrengés sújtotta régiókban télies hideg nehezíti, miközben a hatóságok az északnyugat-szíriai segélyszállítás logisztikai kihívásaival küzdenek az évek óta tartó politikai viszályok által súlyosbított akut humanitárius válság közepette.

Az ENSZ közben egymilliárd dolláros (357 milliárd forint) nemzetközi adományozásra tett felhívást a törökországi károsultak javára. A főtitkár felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel határozottabban, és finanszírozza teljes egészében ezt a létfontosságú erőfeszítést, hogy kezelni lehessen korunk egyik legsúlyosabb természeti csapását.

(Borítókép: Sameer Al-Doumy / AFP)

Rovatok