Index Vakbarát Hírportál

CIA-igazgató: Putyin vesszőfutása elbizonytalaníthatja Kínát is

2023. február 27., hétfő 13:40

Az amerikai hírszerzés szerint Hszi Csin-ping kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy „2027-re álljon készen” Tajvan lerohanására, bár jelenleg kétségei lehetnek arról, hogy képes-e erre, tekintettel Oroszország ukrajnai háborújának tapasztalataira − mondta William Burns, a CIA igazgatója.

Burns egy vasárnap sugárzott televíziós interjúban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak „nagyon komolyan” kell vennie Hszi azon törekvését, hogy végső soron átvegye a hatalmat Tajvan fölött, még akkor is, ha a katonai konfliktus elkerülhető − közölte az AP hírügynökség

Tudjuk, és ez nyilvánosságra is került, hogy Hszi elnök utasította a kínai katonai vezetést, hogy 2027-re álljon készen Tajvan megszállására, de ez nem jelenti azt, hogy elhatározta, hogy 2027-ben vagy bármikor máskor megszállja Tajvant

− mondta Burns a CBS Face the Nation című műsorában.

„Megítélésünk szerint Hszi elnök és katonai vezetése ma már kételkedik abban, hogy képesek lennének-e végrehajtani ezt az inváziót” − mondta.

Tajvan 1949-ben szakadt el Kínától egy polgárháborút követően, amelynek eredményeként a kommunista párt átvette az irányítást Kína szárazföldi részén. Az önálló közigazgatással rendelkező sziget szuverén nemzetként viselkedik, de az Egyesült Nemzetek Szervezete és egyetlen nagyobb ország sem ismeri el. 1979-ben Jimmy Carter elnök hivatalosan elismerte a pekingi kormányt, és megszakította a Tajvannal való diplomáciai kapcsolatokat. Válaszul a kongresszus elfogadta a tajvani kapcsolatokról szóló törvényt, amely megteremtette a folyamatos kapcsolatok alapját.

A Nyugat összefogása elbizonytalaníthatja Pekinget

Az Egyesült Államok már számos alkalommal kimutatta, hogy Kínával szemben a demokratikus szigetországot támogatják. Joe Biden elnök kijelentette, hogy az amerikai erők megvédik Tajvant, ha Kína megpróbálná megszállni. A Fehér Ház szerint az amerikai politika nem változott, egyértelművé téve, hogy Washington Tajvan státuszának békés rendezését szeretné elérni. Arról hallgat, hogy egy kínai támadás esetén esetleg amerikai erőket küldenének-e válaszul.

A vasárnapi interjúban Burns azt mondta, hogy az Egyesült Államok és az európai szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatása Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziója után egyelőre potenciális elrettentő erőként hathat a kínai tisztviselők számára, de azt mondta, hogy egy esetleges Tajvan elleni támadás kockázata csak erősödni fog.

Azt hiszem, ahogyan Putyin ukrajnai tapasztalatait nézték, ez valószínűleg megerősített néhány ilyen kételyt

− mondta Burns. „Szóval, csak annyit mondanék, hogy szerintem az erő esetleges alkalmazásának kockázata valószínűleg annál nagyobb lesz, minél több idő telik el” – tette hozzá.

(Borítókép: Hszi Csin-ping. Fotó: Feng Li / Pool / Getty Images)

Rovatok