Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok elárulták, hol fognak támadást indítani a tavasszal

2023. február 27., hétfő 15:29 | aznap frissítve

Ukrajna tavaszi ellentámadásának a célja az lesz, hogy szárazföldileg teljesen elvágják a Krím-félszigetet az orosz erőktől – ezt mondta hétfőn Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője.

Korábban már több alkalommal is írtunk arról, hogy a tavasszal az oroszok és az ukránok is offenzívára készülnek. Az orosz támadás a szakértők szerint már meg indult, és több frontszakaszon is fokozták a támadások intenzitását, de egyelőre viszonylag kevés eredményt tudnak felmutatni.

Az ukránokkal kapcsolatban eddig is azt lehetett feltételezni, hogy a Donbász helyett valószínűleg Dél-Ukrajnában indíthatják meg a saját támadásukat. Az egyik lehetséges cél a háború elején megszállt Melitopol visszavétele lehet. Ugyanis a településen található két stratégiai fontosságú útvonal kereszteződése, valamint egy vasútvonal is áthalad rajta, tehát az utánpótlás szempontjából fontos szerepe van.

Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője nemrég annyit megerősített egy interjúban, hogy valóban Dél-Ukrajnában fognak támadni. Vadim Szkibickij a Berliner Morgenpostnak úgy fogalmazott:

a tavasszal induló ukrán ellentámadás egyik legfőbb stratégiai célja az lesz, hogy elvágják a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő szárazföldi útvonalakat.

Hogy pontosan mely települések ellen, mely irányban indulhat meg a támadás, arra a hírszerzőtiszt nem tért ki. Nyilatkozata viszont megerősíti, hogy valóban Dél-Ukrajna lehet a fő célpont idén tavasszal a Donbász helyett – már amennyiben persze nem az a céljuk ezzel a nyilatkozattal, hogy félrevezessék az oroszokat (mint ahogy tették azt a tavaly ősszel indított ellentámadásnál is).

Vadim Szkibickij azt is hozzátette, hogy az ukrán hadsereg célja továbbra is az, hogy az összes, Oroszország által megszállt ukrajnai területet felszabadítsák, beleértve ebbe a Krím-félszigetet is. 

Nem állunk le addig, amíg vissza nem állítjuk országunk 1991-es határait. Ez az üzenetünk Oroszországnak és a nemzetközi közösségnek

– fogalmazott.

Oroszország területén is csapásokat hajthatnak végre

Az ukrán hírszerzőtiszt arra is kitért az interjúban, hogy a legitim katonai célpontok ellen a jövőben Oroszország területén is csapásokat hajthatnak végre. 

Elképzelhető, hogy Oroszország területén is fegyverraktárakat, katonai felszereléseket fogunk megsemmisíteni, például Belgorod városának a környékén. Onnan ugyanis Ukrajna ellen indítanak támadásokat

– érvelt Szkibickij.

A dél-ukrajnai támadásra visszatérve megjegyzendő, hogy a térségben az ukrán hadsereg már hónapok óta hajt végre csapásokat a HIMARS rakétarendszerekkel, leginkább a lőszerraktárak, parancsnoki állások és az orosz hadsereg ellátása szempontjából kritikus útvonalak, hidak ellen.

Mindezzel mostanra megágyaztak egy nagyobb támadásnak, de nem lesz könnyű dolguk, mert az utóbbi hónapokban  az oroszok megerősítették a védállásaikat Dél-Ukrajnában (nagyjából ahhoz hasonló módon, ahogy az ukránok tették ezt az ország keleti felében). 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok