Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a feszültség, kínai vadászgépek és hajók jelentek meg Tajvan partjainál

2023. március 2., csütörtök 06:49

A tajvani hadsereg az elmúlt 24 órában a kínai hadsereg 29 repülőgépének közeledését észlelte a sziget felé – jelentette a tajvani védelmi minisztérium honlapján.

A közleményben azt írják, hogy helyi idő szerint reggel hat órakor 29 repülőgépet és négy hajót észleltek Tajvan közelében. Mindeközben 21 vadászgép lépett be a sziget légvédelmi zónájába, köztük Shenyang J–16-os és J–10-es vadászgépek is.

A tajvani védelmi minisztérium már az egymást követő második napon tett jelentést arról, hogy nagyszámú kínai repülőgépcsoport közelíti meg területét. Tajvan március 1-jén 25 repülőgépet és a kínai hadsereg három hajóját jelentette a sziget közelében.

A kínai védelmi minisztérium határozottan tiltakozott az ellen a február 27-i incidens ellen, amikor egy tengeralattjáró elleni harcra is alkalmas, P–8 Poseidon amerikai katonai vadászgép repült át a Tajvani-szoros felett.

Nancy Pelosi látogatása kicsapta a biztosítékot Kínában

A kínai hadsereg rendszeresen járőrözik a szigethez közeli vizeken azóta, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke 2022 augusztusában Tajpejbe látogatott

Az utazás rendkívüli felháborodást váltott ki Pekingben.

Az eddigi mélypontnak a karácsony utáni időszak tekinthető, amikor is rekordszámú, 71 kínai harci repülőgép hatolt be Tajvan légterébe, ami a legtöbb volt azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat ezekről az esetekről.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Fu Tian / China News Service / Getty Images)

Rovatok