Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották Vietnám új, kommunista elnökét

2023. március 2., csütörtök 06:45

Vietnámban új elnököt neveztek ki, miután januárban az előző államfő egy korrupcióellenes kampány miatt távozott posztjáról.

A vietnámi országgyűlés csütörtökön a szavazatok 98,38 százalékával az 52 éves Vo Van Thuongot választotta elnökké – közölte a kormány hivatalos hírportálja szerdán. 

Az előző elnök januárban mondott le, miután Nguyen Phu Trong elvtárs, a Vietnámi Kommunista Párt központi bizottságának főtitkára egy korrupcióellenes kampány keretében átalakította a politikai vezetést.

Az elnöki tisztség nagyrészt protokolláris feladatokkal jár. Más kommunista pártállamoktól eltérően Vietnámnak nincs egy személyben legfőbb vezetője. A hatalomgyakorlás négy „pilléren” nyugszik: a pártfőtitkár, az elnök, a miniszterelnök és a parlament elnöke irányítja az országot.

A Reuters szerint Thuongot széles körben a főtitkárhoz közel álló személynek tartják. Trong a közelmúltban fokozta az állami média által „égő kazánnak" nevezett átfogó korrupcióellenes kampányát, amely több száz tisztviselőt érintett. 

Nguyen Xuan Phuc korábbi vietnámi elnök januárban távozott a posztjáról. Phuc várható lemondásáról akkor kezdődött spekuláció, amikor az év elején elmozdították posztjáról azt a két politikust, akik miniszterelnöksége idején a helyettesei voltak.

Rovatok