Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít az Európai Unió

2023. március 5., vasárnap 06:46

A régóta várt ETIAS vízummentességi rendszer, amely értelmében minden, nem uniós útlevéllel rendelkező személynek előzetes beutazási engedélyt kellett volna kérnie a blokkba való belépéshez, idén novemberben indult volna el. Ezt azonban 2024-re halasztották.

Korábban beszámoltunk róla, az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszernek (ETIAS) – ötlete még 2018-ban született meg – a célja: megerősíteni az Európai Unió külső határának ellenőrzését és polgáraink védelmét, lehetővé tenni a biztonsági fenyegetést jelentő személyek azonosítását még azt megelőzően, hogy elérnék az EU-t. 

Ez egy gyors online engedélyezési rendszer lesz azon mintegy 60 ország – például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – nem uniós állampolgárai számára, akiknek jelenleg nem kell vízum az EU-ba, és nagyban hasonlít az Egyesült Államok ESTA-programjához – írja a CNN.

Az engedély 7 euróba kerül majd, és három évre szól. Az ESTA-hoz képest azonban – 21 dollár két évre – kimondottan kedvező ár.

Az első tervek szerint az ETIAS már ebben a hónapban üzembe állt volna. A határidőt először 2023 májusáig meghosszabbították, a dolgok állása szerint azonban az új novemberi bevezetést is halasztották.

Hatvanhárom ország lesz vízumköteles

A beutazásra feljogosító engedély három évig érvényes. Ez alatt az idő alatt az uniós országokba irányuló utazások számát nem korlátozzák.

AZ ETIAS RÉVÉN PÉLDÁUL SZERBIA ÁLLAMPOLGÁRAI 180 NAPOS IDŐSZAKON BELÜL LEGFELJEBB 90 NAPIG TARTÓZKODHATNAK AZ EURÓPAI UNIÓBAN.

A nem uniós országok állampolgárai csak ETIAS-engedéllyel léphetnek be Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lengyelország Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia területére.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok