Index Vakbarát Hírportál

Ismét rengett a föld Törökországban, immár több száz milliárd dolláros a kár

2023. március 7., kedd 14:38

A százmilliárd dollárt (35,45 ezermilliárd forintot) is meghaladják a törökországi földrengés okozta károk, az ENSZ jövő héten donorkonferenciát rendez az összeg előteremtésére – jelentette be kedden a világszervezet Fejlesztési Programjának (UNDP) törökországi irodavezetője.

Az EMSC földrengésfigyelő oldal információi szerint ismét földrengés rázta meg Törökországot. Délelőtt 11.47-kor 4,6-os erősségű földrengés volt Közép-Törökországban, a rengés epicentruma öt kilométeres mélységben volt.

Február 27-én több földrengést is jelentettek Törökországból, ezek közül éjjel három óra előtt nem sokkal egy 4,9-es erősségűt, de a térségből több jelentés is érkezett 3-as, 3,3-es és 3,6-os erősségű rengésekről.

A későbbiekben újabb, közepesen erős utórengés rázta meg Törökország déli részét. A Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földmozgás epicentruma a Malatya tartományban található Yesilyurt település közelében volt. Egy haláleset mellett száztíz sérültről és 29 összedőlt épületről lehet tudni.

ENSZ: Törökországban a károk meghaladják a százmilliárd dollárt is

A jelenleg Törökországban tartózkodó Luisa Vinton videókonferencián apokaliptikusnak minősítette a földrengés által leginkább sújtott dél-törökországi Hatay tartományban uralkodó állapotokat, aláhúzva, hogy házak százezrei semmisültek meg a katasztrófában.

Sok a szükség és nagyon kevés a rendelkezésre álló eszköz

– jelentette ki Vinton, aki elmondta azt is, hogy bár ez az összeg is csak előzetes becslés, egyelőre ennyiről rendeznek adományozó konferenciát március 16-án Brüsszelben.

A február 6-i, Törökország és Szíria határvidékét sújtó földrengésben több mint 52 ezren vesztették életüket, rengeteg embert álmában ért a halál.

A Világbank korábban 34,2 milliárd dollárra (12 ezer milliárd forintra) becsülte a törökországi károkat.

A becslések nem térnek ki Szíria északi részére, ahová egyelőre a humanitárius segélyek bejuttatása is sokkal nehezebb az országban 2011 óta dúló polgárháború miatt – írja az MTI összefoglalója.

(Borítókép: Görög ortodox templom romjai Antakyában a 2023. február 16-i földrengés után. Fotó: Maxim Shemetov / File photo / Reuters)

Rovatok