Index Vakbarát Hírportál

A magyar képviselők még nem döntöttek, tolódik a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikálása

2023. március 8., szerda 16:19

A magyar kormány delegációjának Finnországba és Svédországba tett látogatása után tovább tolódik a két északi ország NATO-csatlakozásának elfogadása magyar részről.

A Hende Csaba vezette magyar küldöttség Helsinkiben és Stockholmban tárgyalt Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról. A két északi ország tavaly nyújtotta be felvételi kérelmét a transzatlanti katonai szövetségbe, miután az orosz erők besöpörtek Ukrajnába. A kérelmeket az összes NATO-tagországnak el kell fogadnia, Magyarország és Törökország jóváhagyása azonban még várat magára.

Ez egy ígéretes kezdet, azt azonban nem tudom megmondani, mikor és milyen döntés fog születni. Általában öt-hat hétig tart, amíg egy javaslat végigmegy a parlamenti döntéshozatali mechanizmuson. Ez nem szabály, ez egy megszokott eljárás 

– mondta el a Reutersnek Hende Csaba, miután Helsinkiben finn törvényhozókkal találkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban elmondta: arra biztatta a Fidesz-frakciót, hogy ratifikálják a kérést, Hende Csaba szerint azonban többet kell dolgozni ahhoz, hogy eloszlassák néhány képviselőtársának aggályait.

Azon dolgozom, hogy a többség a ratifikáció mögé álljon

– jelentette ki Hende Csaba.

Amint arra a Reuters emlékeztet, a magyar ratifikációs folyamat tavaly július óta akadozik a parlamentben, Orbán Viktor pedig azzal vádolta meg Finnországot és Svédországot, hogy „nyílt hazugságokat” terjesztenek a magyarországi demokrácia és jogállamiság minőségéről.

(Borítókép: Hende Csaba 2023. március 8-án Helsinkiben. Fotó: Lehtikuva / Vesa Moilanen / Reuters)

Rovatok