Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun nem bír magával, újabb rakétát tesztelt

2023. március 13., hétfő 07:25

Észak-Korea tengeralattjáróról indított rakétát tesztelt vasárnap – közölte helyi idő szerint hétfőn reggel a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS).

A tájékoztatás szerint az amerikai és a dél-koreai hírszerzési szolgálatok jelenleg a rakétaindítás részleteit próbálják kielemezni.

A kilövést az Észak-Korea keleti partvidékén található Szinpo városának térségében észlelték. A Yonhap dél-koreai hírügynökség a kommunista állam közleményére hivatkozva ugyanakkor két hadászati manőverező-robotrepülőgép indításáról számolt be egy tengeralattjáró fedélzetéről.

Az újabb rakétateszt hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indítja Freedom Shield (Szabadságpajzs) nevű hadgyakorlatát. Phenjan a hadgyakorlatot „agressziós háborúra való felkészülésként” ítélte el.

Szöul és Washington közös manőverei ellen Phenjan többször tiltakozott, a műveleteket egy Észak-Korea elleni támadás főpróbáinak nevezve. Míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a kommunista állam ballisztikus rakétaprogramját nevezi meg a hadgyakorlatok egyik okaként, Phenjan azt hangoztatja, hogy a rakétafejlesztésekre önvédelmi célból van szüksége.

Üzent a diktátor húga

Kim Dzsongun húga február közepén azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy készüljön fel a védekezésre, mert Észak-Korea növeli nukleáris fegyvereinek erejét.

Kim Jodzsong, az észak-koreai kormányzó Munkáspárt Központi Bizottságának első osztályvezető-helyettese arra figyelmeztette Washingtont, hogy Phenjan reagálni fog minden „közvetlen vagy közvetett fenyegetésre”.

„Gondosan megvizsgáljuk, milyen befolyást gyakorolna az amerikai jelenlét államunk biztonságára. Az amerikai erőkön múlik, hogy milyen gyakran használjuk a Csendes-óceánt lőtávolságként” – olvasható a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közzétett angol nyelvű nyilatkozatban.

Észak-Korea tavaly több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre, köztük számos alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, írja az MTI.

Rovatok