Index Vakbarát Hírportál

Kína újabb országgal fűzi szorosabbra kapcsolatát

2023. március 15., szerda 15:07

Honduras diplomáciai kapcsolatokat létesít Kínával – jelentette be Twitteren a latin-amerikai ország elnöke helyi idő szerint kedden.

Xiomara Castro hozzátette: Eduard Reina külügyminisztert már megbízta az ezzel kapcsolatos ügyek intézésével. „Gyakorlatiasan kell hozzáállni az ügyhöz, és azt kell tenni, ami a hondurasi népnek a legjobb” – mondta Reina egy helyi tévéállomásnak adott interjújában.

Tomás Zambrano ellenzéki képviselő mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy

a kormány döntése befolyással lehet a hondurasi–amerikai kapcsolatokra.

Aláhúzta, hogy az Egyesült Államok Honduras legfontosabb kereskedelmi partnere, és számos hondurasi család megélhetése függ az Egyesült Államokban dolgozó rokonai pénzküldeményeitől.

Castro már megválasztása előtt, a kampány során azt hangoztatta: szeretné szorosabbra fűzni hazája kapcsolatait Pekinggel, 2022 januárjában azonban elmondta, reméli, a Tajpejhez fűződő szálakat sem kell elszakítania. Washington és Tajpej között nincs diplomáciai kapcsolat, az Egyesült Államok azonban a sziget legfontosabb fegyverszállítója. 

Tajvannak Hondurason kívül csupán 13 országgal van diplomáciai kapcsolata. Tajpej a bejelentést követően figyelmeztette a hondurasi vezetést, hogy „ne essen Kína csapdájába”, és ne tegye tönkre a szigetet és Tegucigalpát összekötő jó viszonyt.

Kína mexikóvárosi nagykövete, Csang Zsun gratulált a döntéshez, a Twitteren pedig kiemelte: az egy Kína-elv a nemzetközi kapcsolatok egyik alapvető elve. Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét – írta az MTI.

Rovatok