Index Vakbarát Hírportál

Különleges listán előz meg Budapest több nyugat-európai nagyvárost

2023. március 15., szerda 05:56

Egy új jelentés szerint a világ országai és területei közül csak 13-ban volt „egészséges” a levegő minősége tavaly, miután a légszennyezettség 2022-ben riasztó szintre emelkedett.

Az IQAir nevű svájci levegőminőség-vizsgáló vállalat jelentése szerint a vizsgált országok és területek mintegy 90 százalékában az átlagos éves légszennyezettség meghaladta az Egészségügyi Világszervezet levegőminőségi irányelveit, amelyek célja, hogy segítsék a kormányokat a közegészség védelmét szolgáló szabályozások kidolgozásában, írja a CNN.

Az IQAir 131 ország és terület átlagos levegőminőségét elemezte, és megállapította, hogy mindössze hat ország – Ausztrália, Észtország, Finnország, Grenada, Izland és Új-Zéland –, valamint hét csendes-óceáni és karibi terület (köztük Guam és Puerto Rico) teljesítette a WHO levegőminőségi irányelveit, amelyek szerint a légszennyezettség átlagos szintje nem haladhatja meg az 5 mikrogramm/köbmétert.

Kína javított is, meg nem is

Csád, Irak, Pakisztán, Bahrein, Banglades, Burkina Faso, Kuvait és India levegőminősége messze meghaladta a WHO irányelveit, az átlagos légszennyezettség ezekben az országokban túlszárnyalta az 50 mikrogramm/köbmétert.

A tanulmány kifejezetten a szálló port vizsgálta, amely a legkisebb szennyező anyag, de egyben az egyik legveszélyesebb is. Belélegezve a szálló por mélyen a tüdőszövetbe jut, ahol a véráramba kerülhet. A por a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, illetve a kialakuló porviharok és erdőtüzek által kerülhet a levegőbe, és számos egészségügyi problémával, köztük az asztmával, szívbetegségekkel és más légzőszervi megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.

A WHO 2021 szeptemberében megszigorította a légszennyezésre vonatkozó irányelveit, és a szálló por koncentrációjának mértékét köbméterenként 10 mikrogrammról 5 mikrogrammra csökkentette.

Kína, amely évtizedekig a legrosszabb légszennyezettségi listák élén állt, 2022-ben tovább tudott javítani a levegő minőségén. Az IQAir azonban megjegyezte, hogy az ország szénfelhasználása továbbra is komoly éghajlati és környezetvédelmi problémát jelent. A javulás ellenére a kínai városok egyike sem teljesítette ténylegesen a WHO éves irányelveit – írták.

Az IQAir A levegőminőség-mutató (Air Quality Index, röviden AQI) alapján a városokat is rangsorolta.

Ezen a listán Budapest a kedd esti frissítés után olyan városokat előzött meg, mint Varsó, Róma, Madrid, Rotterdam, Pozsony, München, Berlin, Lyon, Párizs és Helsinki. Emellett holtversenyben állt Zágrábbal és Sydney-vel.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok