Index Vakbarát Hírportál

„Sajnálatos eset” – új szereplő tűnt fel a drónháborúban

2023. március 16., csütörtök 08:33

Nemrég egy kínai gyártmányú drónt lőttek le Kelet-Ukrajnában, jelentette a CNN. Az amerikai műsorszolgáltató beszámolója szerint a pilóta nélküli repülőgép roncsaira egy erdőben bukkantak rá az ukrán katonák.

„A katonák egy tisztásra vezettek minket, ahol megmutatták nekünk egy felfegyverzett drón roncsait, amelyet elmondásuk szerint AK–47-es automata fegyverekkel lőttek le a hétvégén. A drón egy Mugin5 volt, egy kereskedelmi célú, pilóta nélküli légi jármű (UAV), amelyet egy kínai vállalat gyártott az ázsiai országban” – újságolták a CNN haditudósítói.

si tratta di un Mugin-5
veicolo aereo senza pilota (UAV) commerciale realizzato da un produttore cinese con sede nella città portuale di Xiamen

ultimo esempio di un drone civile riadattato e armato dall'invasione dell'Ucraina da parte della Russia pic.twitter.com/5jf9DDG0Fy

— Lenore Beadsman (@LennyBusker3) March 16, 2023

Az ilyen drónokra ráragadt az „Alibaba drón” gúnynév, mivel azok jóval olcsóbbak a katonai céllal kifejlesztett társaiknál. Az ilyen gépek simán beszerezhetők a kínai webáruházakban (ezek közül talán az Alibaba és a Taobao a két legismertebb).

A Mugin Limited megerősítette a CNN-nek, hogy az ukrán erdőben talált drón az övék, és „mélységesen sajnálatosnak” nevezte az incidenst.

Az amerikai újságírók szerint ez a legújabb példa arra, hogy egy polgári drónt úgy alakítottak át fegyverré, hogy azzal csapást lehessen mérni a kijelölt célpontra az ukrajnai háborúban. Mindez pedig annak a bizonyítéka, hogy a hadviselés egy újabb formája van kialakulóban.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) péntekről szombatra virradó figyelmeztették, az oroszok által ellenőrzött területen ténykedő ukrán ügynökök arról számoltak be, hogy onnan egy harci drónt indítottak, amely egy ukrán célpont felé tart.

Az SZBU ezután riasztotta a kelet-ukrajnai, Szlavjanszk város közelében állomásozó katonai egységeket.

A CNN emlékeztetett arra, hogy kedden egy amerikai gyártmányú Reaper drónnal történt incidens a Fekete-tenger térségében.

Az Egyesült Államok haderejének európai parancsnoksága (USEUCOM) közleményben jelezte, hogy két orosz Szu27-es repülőgép szakszerűtlen elfogást hajtott végre a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben működő amerikai légierő MQ9 Reaper drónja ellen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok