Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint álhírt terjesztenek Magyarországról

2023. március 21., kedd 11:25

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is reagált a Bloomberg információjára, miszerint a magyar kormány blokkolta azt az uniós állásfoglalást, amelyben támogatták, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

Mint ismert, a bíróság múlt hét pénteken adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen az ukrajnai konfliktusban elkövetett háborús bűnökre hivatkozva. A Bloomberg úgy értesült, hogy az Európai Unió tagállamai közös állásfoglalást terveztek kiadni, hogy támogatják az elfogatóparancsot, de a magyar kormány megvétózta a nyilatkozatot.

Lapunk kérdésére a kormánytól azt a választ kaptuk, hogy ők nem vétózták meg a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsot. Mindössze egy olyan állásfoglalást elleneztek, amelyet Josep Borrell akart kiadni az unió összes tagállamának nevében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ez ellen tiltakozott – írták.

Most Kovács Zoltán is megszólalt az ügyben, az államtitkár a Twitter-oldalán fejtette ki gondolatait.

„Azzal az álhírrel összefüggésben, hogy Magyarország »megvétózta« az EU álláspontját a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparanccsal kapcsolatban: Magyarország tudomásul vette az ICC döntését, és semmilyen módon nem kívánja azt kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot kívánna kiadni, Magyarország nem fog tiltakozni” – írta Kovács Zoltán.

On the fake news that Hungary "vetoed" the EU position regarding ICC arrest warrant against Vladimir Putin: Hungary acknowledged the decision of ICC and does not wish to comment on it in any way. However, should the High Representative or any Member State wish to issue a… https://t.co/tctQkZLe08

— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) March 21, 2023

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok