Index Vakbarát Hírportál

Bulgária döntött: egy sikertelen választás után jöhet a következő sikertelen választás

2023. április 3., hétfő 14:49

Nem valószínű, hogy az immár két éve tartó politikai csatározás lezárását jelenti a mostani voksolás.

Április 2-án tartottak parlamenti választásokat Bulgáriában, ahol a szavazatok 95,89 százalékos feldolgozottságánál azt látni, hogy továbbra is elég kiélezett a verseny a 2020 nyarán kirobbant politikai válság miatt a hatalomból elmozdított Bojko Boriszov és pártja, a GERB, illetve a GERB ellenében létrejött, a politikai válságot az ügyvivő kormány tagjaként valamennyire kezelni próbáló Kiril Petkov és pártja, a Folytatjuk a Változást! (PP) között.

A két párt között jelenleg pár százalékpontnyi a különbség, ugyanakkor hogy végül melyik párt kerül az első helyre, lényegében érdektelen.

ugyanis se a GERB, se a PP nem fog tudni többséget kialakítani a parlamentben.

A korrupciós vádak miatt megbuktatott Boriszov GERB-je mögött lényegében nincs koalíciós potenciál, vele egyik párt sem akar kormányozni, míg a PP potenciális koalíciós társaival együtt sem tud parlamenti többségre szert tenni a 240 fős bolgár törvényhozásban.

Így lényegében továbbra is marad a megosztott parlament, ahol egyik blokk sem hajlandó megszavazni a másik tömb kormányát: a GERB attól tarthat, hogy egy új PP-kormány a GERB-vezetőkig érő korrupciós ügyeket próbálná feltárni, majd elszámoltatni, míg ha esetleg a GERB-nek sikerülne valakivel mégis összeállni, azt a PP és a többi párt nem szavazná meg, mert hatalmon így próbálhatnák elkerülni az elszámoltatást.

Emiatt az eredményekből túl sok következtetést nem lehet levonni.

A szélsőjobboldali, Nagy-Bulgária eszményét hirdető, irredenta Újjászületés az alacsony részvétel miatt növelte a szavazatarányát a legutóbbi választásokhoz képest, illetve visszatér a parlamentbe az a Szlavi Trifonov és centrista-populista pártja, a Van egy Ilyen Nép! (ITN) is, amely legutóbb megbuktatta Petkov kormányát.

Mivel továbbra sem fog tudni senki sem kormányt alakítani, így az alkotmány értelmében háromszor nekifuthatnak majd a pártok, hogy aztán felkészüljenek a következő, a 2020 nyara óta kirobbant válság utáni hatodik választásra is.

A legelső választást még 2021. április 4-én tartották, amelyet a töredezett, működésképtelen parlament miatt májusban, majd pedig novemberben is megismételtek. Ekkor egy Boriszov-ellenes, az egykori baloldali állampárttól egészen a centristákig és a liberálisokig terjedő kormányt sikerült Kiril Petkovéknak felállítaniuk, de a már korábban említett Trifonovék Petkov Észak-Macedóniával folytatott politikája miatt megbuktatták. A negyedik választás 2022 októberében volt, aminek eredményeként a mostani eredményekhez hasonlóan töredezett parlament jött össze, emiatt volt szükség a múlt hétvégi, ötödik választásra.

Végleges eredmény április 6-án várható, ezután Ruman Radev köztársasági elnök vagy Boriszovot, vagy Petkovot felkéri kormányalakításra. Az egyetlen kérdés, hogy először melyikük próbálkozhat meg a hiábavaló kísérlettel.

A bolgár politikai válságról hosszabban az alábbi cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Kiril Petkov. Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok