Index Vakbarát Hírportál

Újabb EU-s ország csatlakozott a magyar jogszabályok elleni perhez

2023. április 5., szerda 20:32

Tizenegy ország, valamint az Európai Parlament csatlakozott az Európai Bizottsághoz a magyar kormány elleni perben. Még Németország szerepvállalása kérdéses, a jelentkezési határidő, amíg az országok csatlakozhatnak, április 6.

Több más uniós tagállam mellett Finnország is úgy döntött, hogy részt vesz az Európai Bizottság (EB) oldalán a melegek jogait sértő törvényi rendelkezések miatt Magyarország ellen indított európai perben – mondta a Népszavának egy finn uniós diplomata. 

Így már 12 ország ítéli el a magyar kormány politikáját. Az EU-tagállamok közül mostanáig Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Spanyolország és Svédország, valamint az Európai Parlament jelezte hivatalosan, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben – írja a lap.

kérdés, hogy Németország is csatlakozik-e 13. országként. a lap információi szerint a berlini kormánykoalíciót alkotó pártok mind támogatják a lépést, a döntés Olaf Scholz kancelláron múlik. A határidő április 6.

magyar jogszabály egyebek mellett megtiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy „öncélú szexualitást” jelenítsenek meg, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból. Az ellenzék és a jogvédők szerint tudatosan összemossa a pedofíliát a homoszexualitással.

Tavaly december végén érkezett be az Európai Bizottsághoz a gyermekvédelmi törvény néven ismert magyar jogszabálycsomaggal kapcsolatos, kötelezettségszegés megállapítása iránti keresete az Európai Unió Bíróságához.

Az EU bírósága a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépést biztosító jogszabályt, valamint azokat a tilalmakat és korlátozásokat kifogásolta, amelyek egyes törvénymódosításokban a gyermekek védelme érdekében a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésre, a nem megváltoztatására, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére és/vagy megjelenítésére vonatkoznak.

Szakemberek véleménye alapján korábban itt írtunk részletesen a törvényről.

Finnország április 4-én csatlakozott a NATO-hoz.

Rovatok