Index Vakbarát Hírportál

Ezért fajult el a háborús helyzet a Koreai-félszigeten Észak-Korea szerint

2023. április 6., csütörtök 14:40

Ismét bírálta a phenjani kormány Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, a koreai partoknál rendezett hadgyakorlatait. A dél-koreai védelmi miniszter szerint ezeket Észak-Korea puszta ürügyként használja arra, hogy újabb fegyverkísérleteket hajtson végre.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint az Egyesült Államok és Dél-Korea „puskaporos hordóvá változtatta a Koreai-félszigetet”.

Az amerikaiak vezette háborús uszítók akciói átlépték a tűréshatárt

– fogalmazott a hírügynökség.

Mindeközben Szöulba érkezett Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, aki a bejelentés szerint dél-koreai és japán tisztségviselőkkel egyeztet az észak-koreai fegyverfejlesztésekről és nukleáris kísérletekről.

A dél-koreai külügyminisztérium közleménye szerint Szung találkozott Pak Dzsin tárcavezetővel is.

A megbeszélésen egyeztettek az észak-koreai törvénytelen pénzszerzések megakadályozásáról, amelyekkel Phenjan a rakétakísérleteit igyekszik finanszírozni.

Ennek keretében kitértek a külföldön gyakorlatilag rabszolgamunkát végző észak-koreaiak ügyére is. Emellett felszólították az Észak-Koreával jó viszonyt ápoló Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Phenjanra, hogy a kommunista állam visszatérjen a megrekedt nukleáris tárgyalásokhoz.

A megbeszélésektől függetlenül Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter leszögezte:

Észak-Korea immár bármikor képes újabb nukleáris kísérlet végrehajtására, ezért meg kell erősíteni Dél-Korea védelmi kapacitásait.

A tárcavezető a parlament védelmi bizottságában tett felszólalása során azt vetette Phenjan szemére, hogy a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokat puszta ürügyként használja arra, hogy újabb fegyverkísérleteket hajtson végre.

A hét elején Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Csedzsu szigeténél, a kétnapos manőveren többek között részt vett a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is.

Márciusban Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, nemrég véget ért, közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra akart reagálni. A kommunista rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul megsemmisítő fellépést ígér.

Rovatok